Deutsch-Für Gyurcsány "náci jelszós" kampányáról

Deutsch-Für Tamás csütörtöki sajtótájékoztatóján arra kérte a miniszterelnököt, hogy egyszer és mindenkorra állítsa le azokat a hirdetéseket, amelyben egy "náci jelszóhoz kísértetiesen hasonló" szlogennel kampányol.

"Van egy ország. Van egy ember. Van egy program” - így szól Gyurcsány Ferenc hirdetése 2006-ban. „Egy nép. Egy birodalom. Egy vezér” - így szólt Adolf Hitler hirdetése 1938-ban" - mondta a fideszes politikus, aki szerint ez az a pillanat, amikor nem lehet hallgatni, meg kell szólalni a "hétköznapi, egyszerű emberi tisztesség védelmében". "A magam nevében ennek az országnak az állampolgáraként, tisztelettel, határozottan arra kérem a Gyurcsány Ferencet, hogy egyszer és mindenkorra állítsa le ezt a kampányt" - jelentette ki.

Deutsch-Für Tamás arra kérte a miniszterelnököt, hogy még ma kövesse meg azokat az embereket, akikben szlogenjével félelmet és rettegést keltett. Hozzátette: ez az a helyzet, amikor nincs helye "kommunikációs hókuszpókusznak", egyszerű, világos őszinte beszédre van szükség.

Hangsúlyozta: mindegy, hogy a hirdetés szövege akarva, vagy akaratlanul, "minősíthetetlen szándékoktól vezettetve, vagy egy kampánykitaláló ember elemi szintű történelmi ismereteinek hiánya miatt" lett ez.

"Gyurcsány Ferenc hirdetéseinek beszédmódja nemzetiszocialista beszédmód, 2006-ban Magyarországon ennek nincs helye" - szögezte le a Fidesz képviselője, aki szerint elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök, az MSZP kampánystábja és az ott dolgozó szakemberek, hogy nem voltak képesek felmérni, mit is jelenthet, mit válthat ki az emberekben ennek a jelszónak a használata.

Hozzátette: elképzelhetetlen, hogy nem jutott eszükbe, hány olyan ember él ma Magyarországon, akiben személyesen átélt borzalmakat, családi tragédiákat idéz fel ez a jelszó. "Felháborodást és félelmet kelt egy ilyen szlogen használata ma Magyarországon. Felháborodást és félelmet kelt, hogy ha felelőtlenségből, hozzá nem értésből, vagy minősíthetetlen politikai számításból valaki az MSZP kampánycsapatában a Goebbels-i iránymutatásokat követi" - jelentette ki Deutsch Für Tamás.

Emlékeztetett arra, hogy a napokban Ausztriában a holokauszt tagadása miatt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy magát történésznek mondó embert."Ez ma Európa morális mércéje, ezt a morális mércét az az ember, aki minket az Európai Unióban képvisel (...) leverte" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: bízik abban hogy sem Gyurcsány Ferencnek, sem az MSZP-nek nem az az álláspontja, hogy 2006-ban úgy kellene működnie a politikának, hogy csak egy ember, egy program létezik, ez a gondolkodás ugyanis a demokrácia alapértékeivel összeegyeztethetetlen. "Ha egy országban csak egy ember van, az előbb utóbb egy vezérré válik, ahogyan az 1938-as plakáton szerepel" - jegyezte meg.

Újságírói kérdésre, hogy ez a téma mennyiben összehasonlítható azzal, amikor Orbán Viktor 2002-ben az "élettér" fogalmát használta, Deutsch-Für Tamás úgy válaszolt: "azért, mert bizonyos történelmi korokban bármilyen embertelen diktatúrák politikai vezetői az adott nyelv egy-egy szavát használták, attól még a diktatúrák elmúltával azt a nyelvet nem kell kitörölni a kultúrnyelvek sorából", azonban véleménye szerint Gyurcsány Ferenc hirdetései esetében "egy világos, egyértelmű, összefüggő gondolatrendszerről van szó".

"Nem áll messze a hiteles fordítástól, ha azt mondjuk, hogy Adolf Hitler 1938-ban úgy fogalmazott: +Van egy nép. Van egy birodalom. Van egy vezér.”, 2006-ban pedig Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, „Van egy ország. Van egy ember. Van egy program”. Ezt nem lehet félreérteni" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: családja olyan tagjai hívták fel a hirdetés kapcsán, akik politikai ügyben nem szoktak vele beszélni, és azt kérdezték, hogy eljött-e az a pillanat amikor "végre teszünk valamit", mert ők ezt átélték, és nem szeretnék még egyszer átélni.

MSZP: „Deutschnak inkább a saját háza táján illene körülnéznie"

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek elküldött közleményében úgy reagált Deutsch-Für Tamás szavaira: "Meglepő, ha egy olyan párt frakcióvezető-helyettese beszél áthallásokról, amelyik - ha hatalmi érdekei úgy diktálják - gátlás nélkül kokettál a magyar szélsőjobbal, összejátszott Csurka Istvánnal, és a hatalomba emelte Torgyán Józsefet".

A szocialista politikus szerint ahelyett, hogy egy másik párt megalapozott, felelős programjának hirdetéseiről értekezne.

"Az emberek még emlékeznek Kövér László köteles beszédére, és arra is, hogy milyen tömeggyűléseket tartott Orbán Viktor a 2002-es választási kampányban. Emlékeznek a félelemkeltés, és a megosztás magasiskolájára, ahol a Fidesz politikusai tartották az előadásokat. Emlékeznek a Fidesz jelszavára: „Egy a tábor, egy a zászló" - véli Nyakó István, aki szerint Deutsch-Für Tamás egyetlen ok miatt gondol rosszra: azért, mert feltámadnak benne pártja "máig felejthetetlen ballépései", amelyekhez ő maga is asszisztált.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.