Törkölyből máshogy is lehet gőz

A borászati melléktermékek feldolgozása során nagy mennyiségű szőlőtörköly marad vissza. Kunfehértón úgy gondolták, hogy ez az évente újra termelődő biomassza egy tüzelőberendezés fűtőanyaga lehet. A KIOP-nak köszönhetően tavaly felépült a kazán.

A borászati melléktermékek feldolgozásával foglalkozó, a Bács-Kiskun megyei Kunfehértón található Arany Kapu Rt. Magyarország legnagyobb borpárlat-előállítója, valamint Közép-Európa egyetlen borkősavtermelője. Az előbbieken túl a cég a seprő, seprőtészta, a borkő felvásárlása mellett az ország egész területéről begyűjti a szőlőtörkölyt is, amelyet energiatermelésre használ fel. Hazánkban ugyanis évente 70-80 ezer tonna, nagy energiatartalmú szőlőtörköly keletkezik - ez az anyag marad vissza a szőlő kipréselése után.

A vállalat által üzemeltetett feldolgozási technológiák túlnyomórészt a párologtatás alapműveletére épülnek, tehát nagy mennyiségű hőenergiára, egészen pontosan gőzre van szükség. Ezt a gőzt eddig egy kisebb, törkölyt égető kazánnal, illetve pakurával üzemelő kazánokkal állították elő. A módszer azonban a környezetvédelemre figyelő cég számára már nem volt követhető megoldás, ezért úgy döntöttek, hogy az amúgy is üzemidejének végére ért törkölyégető, illetve a pakurás kazánok helyett egy korszerű berendezést építenek. A fejlesztésnél alapvető szempont volt, hogy a feldolgozott törkölyt eltüzelő kazán nagy üzembiztonságú, környezetvédelmi szempontból hosszú távon megfelelő, kapacitástartalékokkal rendelkező gőzenergia-előállító rendszer legyen, amely a lehetőségek szerint teljesen automatizált.

A cég a KIOP pályázati kiírására jelentkezett 271 millió forintos fejlesztésével, amelynek 40 százalékát, azaz 108 milliót vissza nem térítendő támogatásként meg is kapnak. A beruházás 2004 nyarán indult meg, és 2005 év telén már folyt a próbaüzem. A tesztelés során kiderült, hogy a berendezés remekül működik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket - tájékoztatta lapunkat a kunfehértói telephelyű Arany Kapu Rt. vezérigazgatója, Szabóki Sándor.

Az új kazán nyolc megawattos teljesítményű, amivel kizárólag gőzt állítanak elő, elektromos energiát nem. A berendezés óránként tíz tonna gőzt produkál. A tervek szerint évente 4200 órán át működik majd a kazán, átlagosan 85 százalékos kihasználtság mellett. A speciális biomasszát elégető kazánnal a cég "zöldebb" lett, hiszen pakurára már nincs szüksége. (Ö. Z.)

Az új kazánban a kipréselt szõlõ is hasznosul
Az új kazánban a kipréselt szõlõ is hasznosul
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.