Információk a kormányfőről a Fidesz szerverén

Az adatlopási ügyben a Fideszhez került információk miatt valamelyest módosították Gyurcsány Ferenc ma kezdődő országjáró programját. Ma országjárásra indul Gyurcsány Ferenc - de a miniszterelnöki konvoj nem biztos, hogy az eredeti útitervet követi majd, ahogyan a kormányfői beszédek sorrendje, tartalma is eltérhet a tervezettől.

Az MSZP alvállalkozójának szerveréről - a jelszó ismeretében - ugyanis olyan anyagokat "szívtak le" nemrég a serverfidesz.hu-n keresztül, amelyek azt is érintik, mikor hol és mit mond majd Gyurcsány. A február 3-án megtámadott szerveren a Népszabadság tudomása szerint ugyanakkor hiába kereste volna bárki a miniszterelnöki országjárás pontos dokumentációját. A szervert ugyanis nyomdai anyagok leadására használták, a rajta tárolt adatokat pedig az arra illetékesek utoljára január elején módosították. De az ominózus szerveren számos olyan háttér-információ is "lapult", amelyekből többek között az ellenzék szemében az "első számú közellenségnek" számító Gyurcsány kortesútjának részleteire is következtetni lehet.

Lapunk úgy tudja: a miniszterelnöki körúttal kapcsolatban például a helyszín megjelölésével interjúterveket tároltak a megcsapolt szerveren, rendezvényhátterek és a különböző eseményekhez igazított szórólapok is akadtak. Így az útvonal és a mondandó is nyílt titok lett a Fidesz "informatikai kalózai" előtt. E tudás birtokában pedig az ellenzék ellenrendezvényekkel befolyásolhatja a "célterületek" hangulatát, csökkentheti a kormányfői megnyilvánulások hírértékét, vagyis szűkebbre szabhatja a híradások terjedelmét, hiszen a kiegyensúlyozottság szabályainak jegyében a média az ellenzéki eseményekről is köteles beszámolni.

Az igazi lehetőség azonban abban rejlik, hogy a kormányfői mondandó ismeretében az ellenzék előz, és olyan témákat vet be, amelyek semlegesítik vagy elavulttá teszik Gyurcsány bejelentéseit.

A jelek szerint azonban a Fidesz törölheti a lopott információit.

- Sajnálom, ami történt, módosítanom kellett országjáró körutamat - nyilatkozta Gyurcsány a Népszabadságnak.

A politikai veszélyek elhárítása azonban nem oltja ki a bűncselekmény vádját. Bár egyelőre az MSZP csupán a szerverügy politikai felelőseinek megnevezését várja el riválisától, a rendőrségi nyomozás ennél továbbmehet.

- A közvélemény joggal várja el, hogy a Fidesz megmondja: ki felelős a lopásért: R. Antal, H. János, R. Máriusz, vagy maga O. Viktor" - fogalmazott Burány Sándor az elkövetők inkognitójára a bűnösség bizonyításáig kényesen ügyelő rendőrségi hírek stílusában. Bár Rogán Antal kampányfőnök jelezte, hogy ráleltek a szerverügy három felelősére, és fel is függesztették őket beosztásukból (nevüket a Fidesz nem teszi közzé), ám a frakcióvezető-helyettes szerint nem a beosztottak a felelősök, hanem a főnökök. Így Burány elvárja, hogy az ügy politikai irányítója mondjon le, a Fidesz elnöke pedig ne bujkáljon, hanem tegyen eleget Hiller István invitálásának, találkozzon az MSZP elnökével, és mondja ki nyíltan: miként vélekedik a szerverügyről. A Fidesz azonban a felelősök azonosításával lezártnak tekinti az ügyet.

Hogy mit rejtenek az ellopott dokumentumok, az az informatikai rendszerben azonosítható. Kérdés, hogy ez miért csak mostanra történt meg.

- Háromezer dokumentumot kellett átvizsgálnunk - magyarázta Nyakó István szóvivő -, egy ekkora mennyiség tartalmi szűrése sok időt igényelt. Más szocialista politikusok emlékeztetnek rá, hogy ma kezdődik Gyurcsány országjárása.

A kampánymenet a tervek szerint bő egy hónapig tart. A miniszterelnök szerdától szombatig tartó etapokban mintegy 50 települést keres fel - gondosan ügyelve az erős fideszes, a billegő, illetve a markánsan szocialista területek arányára. Gyurcsány minden pénteken az épp meglátogatott faluban, városban tölti az éjszakát, és másnap reggel együtt kocog a helyiekkel. A következő időszakban nemcsak személyes jelenléttel erősít, március közepétől a plakátokon is ő lesz a szocialisták kampányarca. A roadshow március 26-án ér véget a fideszes fellegvárnak számító Debrecenben, a Főnix csarnokban.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.