Zajvédő fal norvég pénzből

Budapest összes bevezető főútja mellett a forgalom okozta zajtól szenvednek az ott lakók, zajvédő falat alig néhány szakaszon - például az M0-ás nagytétényi részénél - emeltek. Az M3-as autópálya Rákospalotán és Zuglón keresztülhaladó szakaszát a hetvenes évek végén építették, akkor viszont még nem voltak zajvédelmi előírások és határértékek.

Mivel a kétszer háromsávos út sűrűn lakott területen halad keresztül, az elmúlt években passzív zajvédelemmel próbálkoztak, ami a gyakorlatban az útra néző ablakok cseréjét jelentette. Átfogó védelmet azonban csak az eredményezne, ha az út mentén összesen hat kilométer hosszú zajvédő falat emelnének. Ennek költsége körülbelül egymilliárd forint.

A főváros most az Európai Gazdasági Társaságnál (EGT) pályázik a négymillió eurós építési költség 85 százalékára - határozott tegnapi ülésén a főpolgármesteri kabinet. Azzal ugyanis, hogy Magyarország az EU tagjává vált, csatlakozott az EGT-hez is. Az EU-hoz nem tartozó Norvégia, Izland és Liechtenstein pedig jelentős fejlesztési forrásokat biztosít az új tagállamoknak.

A zajvédő fal zuglói szakaszára már tavaly megszerezték az építési engedélyt, a rákospalotai szakaszra pedig várhatóan idén őszre kapják azt meg, a kivitelezés ez után indulhat.

A főpolgármesteri kabinet támogatta azt a javaslatot, hogy az I. kerületi tabáni tenisztelepet a főváros átvegye az államtól. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a teniszcentrumot a főváros sportéletének fejlesztésére kívánják fordítani. Bakonyi Tibor (MSZP) főpolgármester-helyettes a városvezetés elé terjesztett anyagában indítványozta azt is, hogy a volt budapesti Spartacus-tenisztelepet harminc évre adják haszonkölcsönbe annak a szövetkezeti sportalapítványnak, amelyik eddig is üzemeltette. Az alapítvány jelezte, ha megkapja az ingatlan hasznosítását, működtetését hosszú távra, lemond a vagyonkezelői jogról.

Sasvári Szilárd (Fidesz) vitatja, hogy a tenisztelepet a főváros sportéletének fejlesztése érdekében vennék át. Szerinte ha valóban ez lenne a cél, akkor a sportbizottság azonnal megvitatta volna, hogyan lehetne megnyitni a nagyközönség előtt.

A teniszpályákat sok éve rendszeresen használják a kormányzati szféra tagjai és az ellenzéki politikusok is.

l Vizsgálatot indított a főváros pénzügyi ellenőrző bizottsága a tavalyi útfelújítások pr-megbízásai ügyében - mondta el a testület elnöke az InfoRádióban. Szőke László közölte: az eljárás a 2005-ös út- és hídfelújításokkal kapcsolatos, amelyek során 50 millió forintot fordítottak a pr-munkákra, a felújítás reklámozására, a lakosság tájékoztatására. A politikus szerint ezek a kifizetések feleslegesek voltak, és a szabályszerűséggel kapcsolatban is komoly aggályai vannak. A vizsgálatot a korábbi fővárosi közbeszerzési biztos, Saly Ferenc végzi majd, munkáját a bizottság szakértői keretéből fizetik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.