Az SZDSZ négypárti egyeztetést kezdeményez a kampányról

Az SZDSZ kampányfőnöke, Horn Gábor indítványozza, hogy a jövő hét folyamán üljön le a négy parlamenti párt kampányfőnöke, és állapodjon meg a kampány hátralévő idejében mindenki által betartandó irányelvekről. Az MSZP elfogadja az SZDSZ meghívását, és a Fidesz is kész a tárgyalásra és az egyeztetésre.

Horn Gábor keddi közleményében, melyet Szekeres Imrének (MSZP), Rogán Antalnak (Fidesz) és Herényi Károlynak (MDF) címzett, úgy fogalmaz: "sűrűsödnek a kampány során azok az elfogadhatatlan jelenségek, melyeknek mi, liberálisok elejét akartuk venni azzal, hogy Etikai Kódex elfogadását javasoltuk".

Véleménye szerint lett volna fogadókészség az Etikai Kódex elfogadására, azonban, mint írja, "a konzervatívok ezt megakadályozták, arra hivatkozva, hogy nem kell ilyesmiben megállapodni, amíg nem kezdődik el a kampány".

Horn Gábor kiemeli: a választásokig hátralévő idő arra már vélhetőleg kevés, hogy egy ilyen dokumentumot meg tudjanak tárgyalni és elfogadni. Arra azonban nemcsak esély, de szükség is lenne, hogy a kampányfőnökök tárgyaljanak a kialakult helyzetről - teszi hozzá.

Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy a liberális javaslatot el kellett volna fogadni - vélekedett a kisebbik kormánypárt politikusa, hozzátéve, hogy "most egy emberibb, vállalhatóbb kampány folyna, és a kódexet elvető Rogán Antalnak sem inogna kampányfőnöki széke a sorozatos, etikátlan fideszes kampánytrükkök miatt".

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: az MSZP elfogadja a meghívást, és részt vesz a négypárti megbeszélésen.

"Ahogy azt a Fidesz-MPP mondta azt követően, hogy Sólyom László köztársasági elnök úr kiírta a választásokat és megkezdődött a kampány, készek vagyunk ezekről a kérdésekről tárgyalni és egyeztetni" - reagált a javaslatra Selmeczi Gabriella, a nagyobbik ellenzéki párt szóvivője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.