Egységes EU-piac: hazánk az élbolyban

Magyarország Litvánia és Dánia után a harmadik helyen áll azon az EU-listán, amely az unió egységes belső piacát megteremtő irányelvek átvételében rangsorolja a tagállamokat – derül ki a dokumentumból, amelyet kedden ismertetett Brüsszelben Charlie McCreevy, az illetékes EU-biztos.

Az EU egészének teljesítményét is pozitívan értékeli Brüsszel, kicsit tautologikusan állapítva meg, hogy a mostani a legjobb eredmény az első, 1997-es összesítés óta. (Hiszen mi más lehetne a változások iránya?) Ezúttal a portugálok, a görögök és a luxemburgiak kaptak komolyabb kritikát.

Hazánknál az 1635 irányelv átvételében mindössze tizenkét elmaradást állapítottak meg. Ez a tavalyi, szintén jó eredmény tükrében nem meglepő, a változást inkább az jelenti: már csak egy direktíva hibádzik a pénzügyi szolgáltatások cselekvési tervében. Magyarország júliusban ebben még elmarasztalást kapott, s kilencedmagával az ún. „Lámfalussy-szégyentablóra” került. Mostanra viszont négy irányelvet gyakorlatba ültetett.

A tavaly októberrel lezárt összesítés szerint Magyarországgal szemben tíz, a belső piaccal összefüggő szabálysértési eljárás folyik. Ez nem számít ugyan magasnak, de Brüsszel szerint „figyelmet érdemel”. A kifogásolt hazai szabályozásba tartozik például a növényvédőszerek ún. párhuzamos importja vagy a használt gépkocsik után fizetendő regisztrációs díj.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.