Teszttel szűrik a szárnyasokat

Újabb hattyútetemben mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét, új zárlatot nem kellett elrendelni. Közben orvosi megfigyelés alatt tartják azt a három baromfitartót, akik közvetlenül is érintkeztek a beteg állatokkal.

Nagybaracska térségében két bütykös hattyú tetemében mutatták ki hétfő reggelre a madárinfluenza vírusát. Azt, hogy a H5N1-es vírus okozta-e a madarak elhullását, az angliai laboratórium dolga lesz bizonyítani. Az új fertőzések miatt új állat-egészségügyi zárlatra nincs szükség, mivel a két állattetemet ugyanabban a térségben találták meg, ahol a korábbi madárinfluenzás hattyúkat. A harmincnapos zárlat ideje viszont most "újraindul". A betegség továbbra sem terjedt át háziszárnyasokra.

Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt tegnap, megerősítve: gazdasági kárt az esetleges fertőzések miatt senki sem szenved. Dolgozhat a térségben működő baromfivágóhíd, és az ottani tojásokat is piacra lehet vinni. Ahol kell, ott kártalanítják a gazdákat.

Süth Miklós országos főállatorvos ugyanakkor azt jelezte: a jég alól egyre több madártetem kerülhet elő.

Három, a megbetegedett állatokkal közvetlen kapcsolatba került tenyésztőt megfigyelés alatt tartanak. A két Bács-Kiskun megyei és az egy baranyai állattartó egészséges, semmi jele, hogy megbetegedtek volna.

Nincs szükség a baromfiak közelében dolgozók beoltására - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter. A lezárt körzetekben eddig senkin sem jelentkeztek influenzaszerű tünetek. A magyar baromfi fogyasztása is biztonságos, ugyanis az állatokat zárt rendszerben, ellenőrzött körülmények között tartják. Ráadásul a magyar baromfivágóhidakon a héten alkalmazni kezdik azt az Amerikában is bevált gyorstesztet, amely képes elsődlegesen kimutatni a madárinfluenza-fertőzést a háziszárnyasokba.

Észak-Németország két újabb megyéjében hirdettek katasztrófariadót a madárinfluenza megjelenése miatt. A Rügen szigetén múlt héten kezdődött tömeges madárpusztulás után a betegséget a szárazföldön talált madarakban is kimutatták. A szigetet már tegnap katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. A szigeten begyűjtött elhullott madarak közül már mintegy nyolcvannál mutatták ki a H5N1 vírust. Bár Németországban baromfiaknál nincs jele madárinfluenza-fertőzésnek, elővigyázatosságból elkezdték megsemmisíteni a baromfiállományt.

Madárinfluenzás eseteket jelentettek Egyiptomból és Hongkongból is. Hétfői közlése szerint a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es altípusa az észak-afrikai ország két újabb térségére terjedt át. Az egyiptomi szárnyasfeldolgozó-ipar válságos helyzetbe került az elhullott állatok miatt, s a hirtelen jött járvány pánikot keltett a lakosság körében. Malajziában negyven csirkével végzett a madárinfluenza H5N1-es altípusa. Az ázsiai országban bő egy év elteltével most észlelték a kór újbóli megjelenését.

Újabb madártetemek Zalában

Az elmúlt három napban öt újabb madártetemet találtak Zalában, az elpusztult állatokat tegnap szállították vizsgálatra az Országos Állat-egészségügyi Intézetbe - tudta meg megyei tudósítónk Kardeván Endrétől, a megye főállatorvosától. Mint elmondta, négy elpusztult állatot - két bütykös hattyút, egy szürke gémet és egy vadludat - a Kis-Balatonnál találtak, Zalaegerszegen a Gébárti-tónál pedig egy bütykös
hattyú tetemére bukkantak. A főállatorvos kérdésünkre elmondta: egyelőre nem tudni, hogy a madárinfluenza okozta-e annak a három madárnak a pusztulását, amelyeket még a múlt héten találtak a Kis-Balatonnál, a Muránál és Zalaegerszegen.

Az USA-ban már régóta alkalmazzák a Flu Detect gyorstesztet. A módszer lényege, hogy a feldolgozóba szállítás elõtt három nappal az élõ baromfi - ezerbõl egy állat - torokváladékából mintát vesznek, s ezt a Flu Detectbe helyezik. A kenet az oldattal
Az USA-ban már régóta alkalmazzák a Flu Detect gyorstesztet. A módszer lényege, hogy a feldolgozóba szállítás elõtt három nappal az élõ baromfi - ezerbõl egy állat - torokváladékából mintát vesznek, s ezt a Flu Detectbe helyezik. A kenet az oldattal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.