Magyar kézben a sárospataki könyvek

A moszkvai magyar nagykövetségre érkeztek a sárospataki református kollégiumi kötetek hétfőn közölte Székely Árpád nagykövet az MTI-vel. A sárospataki könyveket kora reggel szállították el a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból a nagykövetség Volkswagen transzporterén.

A gépkocsi rendőri felvezetővel hajtott egészen a moszkvai követségig, mögötte a nagykövetség Volvoja haladt, amelyen a nagykövet, két beosztott diplomata és a kulturális tárca szakértője, Mayer Rita kísérte a szállítmányt.

Előzőleg vasárnap este aláírták az átadásról szóló dokumentumokat a Lenin könyvtárban. Ezután háromórás eljárás során darabonként azonosították a 136 kötetet, egybevetették az orosz és a magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét ládába csomagolták. A ládákat egyenként leplombálták, majd a zárjegyeket átadták a magyaroknak - mondta a nagykövet, aki maga is részt vett az éjszakába nyúló átadás-átvételen. A szállításhoz később, hajnalban láttak hozzá.

Az orosz kulturális örökségi felügyelet várhatóan gyorsan lefolytatja a kiviteli eljárást, lehetővé téve, hogy a köteteket repülőgéppel Budapestre szállítsák még Vlagyimir Putyin orosz elnök február 28-án esedékes látogatása előtt.

Natalja Kuznyecova, a könyvtár igazgatónője szerint a 136. kötet a Nyizsnyij Novgorod-i regionális képzőművészeti múzeumból került elő, ahol 1945-ben szovjet katonák eredetileg átadták megőrzésre a köteteket. A Lenin könyvtárba 1960-ban kerültek át. A kötetek visszaadásáról szóló törvény első változatában még 134 kötet szerepelt, de a végleg elfogadott szövegből a számot törölték. Kuznyecova korábban jelezte, hogy a 135. kötetben is megtalálták a sárospataki pecsétet a nyár folyamán.

Magyar források szerint az 1990-es években az orosz-magyar restitúciós vegyes bizottság könyvtári albizottsága 146 kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorodban, három magyar és három orosz szakértő részvételével. Kuznyecova azonban hétfőn leszögezte: "semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy az összes kötetet átadtuk".

A vasárnap este aláírt megállapodás kitér a költségtérítésre, amely a könyvtárat az orosz restitúciós törvény értelmében a kötetek tárolásáért és gondozásáért megilleti, s mellékletként tartalmazza az átadott kötetek jegyzékét. Ez a költségtérítés 12 millió rubelt (több mint 400 ezer dollár) tesz ki. Emellett a magyar fél önkéntes gesztusként elvégeztette a kötetek digitalizálását is, ami mintegy 25 ezer dollárba került. Közel egymillió dolláros magyar vállalati adomány segíti továbbá két múzeum helyreállítását a voronyezsi területen, amelyet nagyrészt magyar csapatok szálltak meg a háború alatt.

Jó állapotban lehetnek a kötetek

Monok Istvánnak, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatójának egyelőre nincs pontos információja arról, mikor érkeznek meg a sárospataki könyvtár visszajuttatott kötetei Budapestre. Még abban sem biztos, hogy milyen feladatok hárulnak a nemzeti könyvtárra. - Ha megbíznak bennünket vele - mondta munkatársunknak tegnap -, akkor természetesen elvégezzük, amit ilyenkor szokás. Megvizsgáljuk, letisztítjuk, és - ha szükséges - gombátlanítjuk a könyveket. Ismereteink szerint néhány kötet már akkor szét volt esve, amikor Oroszországba szállították, de nem számítunk arra, hogy különösebb károsodás érte volna őket a kinti raktározás során.

Az újrakötés vagy restaurálás elvégzéséről is döntenie kell a tulajdonosnak. A főigazgató szerint különben Sárospatakon is megfelelő laboratórium áll a könyvtárosok rendelkezésére, ott is megfelelően kezelni tudják a könyveket. Lapunk korábban úgy értesült, alapos állagvizsgálatot legutóbb 1997-ben végeztek a 134 könyvön. A szakemberek akkor úgy találták, akad közöttük néhány szakadt, illetve gombás példány. Az elmúlt évtized beavatkozásairól azonban nagyon kevés az információ.

A kormány döntése értelmében a Széchényi könyvtár-beli kitérő után a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatják be a könyveket, előreláthatólag március elseje és június közepe között. Ezt követően eredeti helyükön, a pataki kollégium könyvtárában helyezik el őket. A híres könyvgyűjteményben máig benne vannak a katalógusban, és a helyük is üres a polcon. A pataki könyvtár dísztermét egyébként éppen most újítják föl: tavaly leszakadt ugyanis a mennyezet egy része. A szükséges pénz több mint felét az állam biztosította. (Munkatársainktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.