Kelet-Afrikában 11 millió embert fenyeget éhínség

Tizenegymillió embert fenyeget éhínség a szárazság és a konfliktusok együttes hatása miatt Kelet-Afrikában - figyelmeztetett az ENSZ hétfőn.

Az adományozó országok sürgős segítségét kérte Jean Ziegler, a világszervezet élelmezésügyi előadója, aki Genfben nyilatkozva közölte, hogy az egész térségben egyre nyomatékosabb jelei mutatkoznak a fenyegető éhínségnek. A súlyos aszály és a jelenlegi vagy már lezajlott konfliktusok összeadódó hatása miatt kritikus hiány van vízben és élelemben - mondta.

Dzsibutiban, Etiópiában, Kenyában, Szomáliában és Tanzániában mintegy 11 millió embert fenyeget az éhínség. Azóta, hogy 2005 végén elkezdődött a szárazság, már több ezer ember és több tízezer háziállat pusztult el az éhségtől és a szomjúságtól. A meteorológiai világszervezet szerint áprilisig nem is igen lehet esőre számítani a térségben.

Az ENSZ genfi emberi jogi bizottságának készített jelentésében Ziegler közölte, hogy Tanzániában és Kenyában a legsúlyosabb a helyzet, ahol 3,7, illetve 3,5 millió ember van veszélyben. Szomáliában 2 millióan, Etiópiában 1,75 millióan, Dzsibutiban 150 ezren szenvednek a szárazságtól és éhínségtől.

Egy a politikai és gazdasági jogokról szóló nemzetközi megállapodás alapján a tagállamok kötelesek "gyors és megfelelő" választ adni élelmezési vészhelyzetben. A segélyre nagyon gyorsan szükség van százezrek életének megmentéséhez ezekben az államokban - hangsúlyozta Ziegler.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.