Az EU dömpingvámot vethet ki a kínai cipőre

Az EU a kétezer forintos cipőktől próbálja védeni magát – a kínai behozatal tavaly a hétszeresére emelkedett.

A Kínával egyébként feltűnően jó gazdasági kapcsolatokat ápoló Magyarország is támogatja, hogy az EU dömpingvámot vessen ki a kínai és a vietnami cipőkre. Brüsszeli értesülések szerint Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos a napokban javaslatot tesz az önköltségi ár alatt Európába hozott ázsiai cipők megbüntetésére; a 20 százalékos vámról a tagállamok hétfőn dönthetnek.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel vizsgálókat küldött Kínába, hogy tájékozódjanak a feltűnően olcsó, nyolceurós (kétezer forintos) tömegcipők előállításának körülményeiről.

Bár Mandelson – az EU megértő Kína-politikájának jegyében - fektetni próbálta a dömpingvám szükségességéről szóló főigazgatósági javaslatot, ám a vizsgálók jelentése alapján aligha tehet mást, mint hogy a tavalyi melltartóháború után a csukacsatát is meghirdesse.

Brüsszel szerint ugyanis a kínai cipőipar rejtett állami támogatást kap, hogy az önköltségi ár alatt exportálhasson – a kiadás a dömping hatásaként keletkező extraprofittal térül meg.

A behozatali kvóták tavaly januári eltörlése Kína vonatkozásában azt eredményezte, hogy 2005 első negyedévében az EU-ba érkezett kínai cipőexport a hétszeresét tette ki az előző év azonos időszakában behozottnak.

A tervek szerint az uniós dömpingvám áprilisban lépne életbe, s az EU-ban forgalmazott cipők nyolc százalékát érintené. Ennyit persze a kínai import nem jelent: a dömpingvám számos európai céget is hátrányosan érintene, amely Kínában vagy Vietnamban dolgoztat alvállalkozókkal.

(brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.