Újabb két madárinfluenzás hattyú Nagybaracskánál

Újabb két, Nagybaracska térségében talált bütykös hattyúról derült ki, hogy madárinfluenzában pusztult el, közölte a miniszterelnök. Azt, hogy konkrétan a H5N1-es vírus okozta-e elhullásukat, az angliai laboratórium vizsgálata erősítheti meg, vagy vetheti el.

Az új fertőzések miatt nem kell új állategészség-ügyi zárlatot foganatosítani, mivel a két állattetemet - február 13-án - ugyanabból a térségből küldték be, ahol a korábbi madárinfluenzás hattyúkat találták - mondta Gyurcsány Ferenc, hangsúlyozva, hogy a betegség továbbra sem terjedt át háziszárnyasokra.

Beszámolt arról, hogy az érintett településen a helyi állatorvosok, a polgármester és a lakosság jól oldották meg a feladatot. Mint mondta, a magyar és az európai szabályok alkalmasak arra, hogy senki ne szenvedjen gazdasági kárt az esetleges fertőzések miatt, dolgozhat a térségben működő baromfivágóhíd és az ottani tojásokat is piacra lehet vinni.

Ahol ennél nagyobb a gond, a tenyésztojás-termelésnél, ott kártalanítás lesz - fűzte hozzá a kormányfő.

Kérte, hogy a zárlattal összefüggő kényelmetlenségeket mindenki viselje továbbra is türelemmel.

A főállatorvos elmondta, hogy a múlt héten Angliába kiküldött mintákról sem derült ki egyelőre, hogy a H5 vírustörzsnek az N1-es típusa található-e meg bennük.

Jelezte, hogy az olvadás miatt a jég alól egyre több madártetem kerülhet még elő. Újabb lehetséges gócpont nincs az országban, a hétvégén beküldött mintáknál is egy-egy, az ország különböző részeiről származó madarakról van szó.

A védőkörzet fenntartásának 21, illetve 30 napos időintervallumát már február 13-ától számolják - mondta Süth Miklós.

Rácz: nincs szükség az oltások beadására

Nincs szükség arra, hogy elkezdjék oltani a baromfik közelében dolgozókat azzal a vakcinával, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter hétfőn, Budapesten újságíróknak. Hozzátette: az eddigieken kívül nem kell további intézkedéseket tenni.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lezárt körzetekben eddig senkin sem jelentkeztek influenzaszerű tünetek.

Valamennyi ÁNTSZ szakember és epidemiológus számára tartottak felkészítő tanfolyamokat a pandémiás tervnek megfelelően - közölte Rácz Jenő.

Az oltóanyagról elmondta: március első hetének végére meglesz a H5N1 elleni oltóanyag. Ez azt jelenti, hogy akkorra 20 ezer ampulla áll majd rendelkezésre. Magyarország mintegy heti 500 ezer adag gyártására képes - fűzte hozzá a miniszter.

Rendkívül alacsony a veszélye az emberi megbetegedésnek az EU-ban

Rendkívül alacsony a lehetősége annak, hogy bármilyen módon humán megbetegedés történne az Európai Unió tagországaiban az elhullott vadmadarakkal a közelmúltban megjelent madárinfluenza következtében - értettek egyet a tagállamok mezőgazdasági miniszterei hétfői brüsszeli találkozójukon Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszámolója szerint.

Sajtóértekezletén a magyar miniszter a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy megvédjük a baromfiállományt a vadmadarakkal való érintkezéstől, egyúttal úgy vélte, a már elhatározottakon kívül különösebb intézkedésre nincs szükség.

Valamennyi tagország - így Magyarország is - helyeselte az ülésen azt a kérést, hogy a madárinfluenza megjelenésével bekövetkezett fogyasztáscsökkenés miatt az EU támogassa központi forrásból a baromfiágazatban tevékenykedőket.

(forrás: MTI)

Süth Miklós fõállatorvos és a kormányfõ a sajtótájékoztatón
Süth Miklós fõállatorvos és a kormányfõ a sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.