A modern ipar három lába - ahogy az MSZP látja

Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP kongresszusán jelentette be a párt fejlesztési programját.


Az új technológiák és a nemzetközi üzleti és tudásközpontok befogadása érdekében átalakítanák az oktatást, az egész ország mobilissá tétele végett nagyarányú közlekedésfejlesztés következne, a leszakadó 5-600 kistelepülést pedig külön program tartaná meg. A miniszterelnök szombaton bejelentett választási - és azon túli - programja szerint a magas hozzáadott értékű (kevés nyersanyagból, nagy szakértelemmel készülő termékeket gyártó) iparágak fejlesztése garantálja hazánk jövőbeli sikerét. A gyógyszeriparban Gyurcsány szerint Magyarország Európa harmadik-negyedik legjobbja lehet. A kormányfő a globalizációs trendeknek megfelelően a további két legmodernebb iparágat "járatná csúcsra": az információtechnológiát és a biotechnológiát. Még két klasszikus, nagyobb nyersanyagigényű ágazatot pörgetne fel: az autó- és gépgyártást, amelyekben Magyarország a régió legerősebbje lehetne. A miniszterelnöki vízió szerint az így létrejövő modern ipart kiszolgáló építőipar mintegy 300 ezer embernek ad munkát.

A globalizáció üzleti központjai Magyarországon

A globális vállalatok korában ma ugyanaz a telefon csörög egy kínai és egy norvég kezében, ugyanaz a számítógép áll egy magyar asztalán, mint egy kanadaién, a globális portékákat előállító multinacionális társaságokat pedig gyakran egyetlen helyről szolgálják ki. A miniszterelnök szerint az a cél, hogy minél több "multi" hozza Magyarországra üzleti központját, gyártóbázisát.

Vizek és turisták

Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton, a Duna, a Tisza és a termálvizek - megannyi különleges lehetőség. Gyurcsány szerint az, hogy tavaly 20 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban, igazolja: az idegenforgalom lehet hazánk másik húzóágazata. Gyurcsány a falusi turizmust sem felejtette ki, hiszen ez az az üzletág, amelyből szerinte kis- és középvállalkozások ezrei profitálhatnak.

Legyenek mérnökök!

Ahhoz, hogy az országot új pályára lehessen állítani, markánsan át kell szabni az oktatás rendszerét. A jövőben a közoktatásban - ígérte a miniszterelnök - sokkal nagyobb súllyal esik majd latba a matematika-, a fizika- és a kémiatudás, illetve az informatika. E tudományágak hallgatóinak létszámát a felsőoktatásban az MSZP másfélszeresére növelné. Gyurcsány bízik abban, hogy a jövő mérnöknemzedéke lepipálja a brit, francia, német kollégákat, ezért Magyarországra települnek a multik.

Kistafírozott iskolák

Gyurcsány programja szerint ezer általános iskolát újítanak fel 2016-ig, közülük 300-at a pincétől a padlásig. Az eddigi több mint tíz szakképzési központ mellé mintegy harmincat építenek, s technopoliszt alakít ki Miskolcon, biopoliszt Szegeden, felsőoktatási és kutatási centrum épül Debrecenben, Pécsett, Győrött - és persze Budapesten.

Utat építeni pedig muszáj

A cél, hogy a lakosság 90 százaléka 30 percen belül felhajthasson valamelyik gyorsforgalmi útra. Gyurcsány szerint a következő négy évben elkészül az M4-es, Soprontól Szombathelyig ér az M9-es, és elkezdi "keresztbe szelni" az országot az M8-as. Nemcsak a nagy utak fontosak, hogy a falvakat kiszabadítsák elzártságukból, több tucat alsóbb rendű utat építenek, hoznak helyre. És nem árt, ha az ember nem akad el az első folyónál, vagy az átkeléshez nem kell megkerülnie a fél országot, így híd épül a Dunán Győrnél, Komáromnál, Budapesten (az egyik a város északi részén az M0-ásnak, a másik Aquincumnál), kiszélesedik az M0-ás délen, és a bajai híd is. A Tiszán Szolnokon és Szegeden feszül majd új híd.

Hajrá, vasút!

A miniszterelnök bízik abban, hogy az úthálózat fejlesztése négy-öt éven belül befejezhető, és utána következhet a vasút. Gyurcsány programja szerint néhány éven belül az ország több nagyvárosába 160 kilométeres sebességgel lehet berobogni modernizált pályákon és szerelvényekkel.

Egészséges egészségügy

A kormányzat arra törekszik, hogy a háziorvosi szolgáltatás kiszélesítésével a lehető legtöbb ellátást helyben, gyorsan és azonos színvonalon biztosítsa. Azt az igazságtalanságot, hogy más szolgáltatás jár egy vidéki kisnyugdíjasnak, mint egy nagyvárosi igazgatónak, a szocialisták az egészségügy rendszerének átalakításával, a biztosításalapú egészségügygyel orvosolnák. Az intézményfejlesztés ütemét így a kormányzat egy átalakuló sürgősségi betegellátáshoz, egy intenzívebb háziorvosi és szakorvosi szolgáltatáshoz, valamint egy markánsan módosuló fekvőbeteg-ellátáshoz szabná. Gyurcsány Ferenc nem csak a hazai pácienseket kúrálná, szerinte az ország versenyképes egészségügyi kapacitásából más országok polgárai is gyógyulhatnának hazánkban - a számlát persze a nyugati biztosítók állnák. A kormányfő "nem hagyná lógva" az egészségügyet, összekötné a gyógy-idegenforgalommal, s így tőkét vinne az elszegényedett egészségügybe.

Komplex kúra

A szolidaritást és a versenyt összehangolni vágyó miniszterelnök nem tagadta, hogy Magyarországon százezrek (köztük munkanélküliek, zárványfalvakban élők) képtelenek önerejükből bekapcsolódni az általa vázolt folyamatokba. Több száz olyan falu akad - figyelmeztetett -, ahol ahhoz, hogy elinduljon az élet, egyszerre kell otthont, munkahelyet, infrastruktúrát és oktatást biztosítani. A legszegényebb 500-600 ilyen településen - ígérte - a bajokat együttesen orvosló, komplex programot valósítunk meg. Ezen, illetve a bioenergia említésén kívül azonban - ellentétben az MSZP programjával - a miniszterelnök nem tért ki az agráriumra.

Program és pénz

Gyurcsány Ferenc azért most hirdetett programot, mert tavaly decemberben tudott Magyarország megállapodni az Európai Unióval a 2007-2013 közötti fejlesztési források mértékéről és elköltésének mikéntjéről. Évente több százmilliárd forintot fektethet majd be az ország. Ha a miniszterelnök szerint ennek az összességében 10 ezer milliárdos fejlesztésnek csak a fele kerül a hazai kis- és középvállalkozásokhoz, akkor ez azt jelenti, hogy az éves bevételük 25 százalékkal növekszik. Ha ezek a vállalkozások a többletet termelékenységük növelésére, illetve új munkahelyek teremtésére költik, akkor a most kétmillió embernek munkát adó szféra további 300-400 ezer új munkahelyet teremt.

Baloldali tervek uniós alapokon

Az oktatás, a közlekedés, az egészségügy, valamint a kis- és középvállalkozások lesznek a második nemzeti fejlesztési terv kiemelt területei - nyilatkozta a kedden kormány elé kerülő javaslatról tegnap az MTI-nek Baráth Etele tárca nélküli miniszter. A terv az uniós pénzek felhasználásáról szól, és nem véletlenül hasonlít a szocialisták gazdaságfejlesztési programjára.

A második NFT, amely az unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséhez csatlakozik, arra hivatott, hogy a majd onnan érkező majdnem 23 milliárd euró és az ahhoz csatlakozó magyar társfinanszírozás helyét határozza meg. Összesen több mint 10 ezer milliárd forint elköltéséről van szó, lesz év, amelyben akár kétezer milliárdról. Ez a magyar költségvetési kiadások negyede, a GDP 10 százaléka. Ebből könnyedén lehet ígérni ezermilliárd forintot a vasút fejlesztésére (160-as sebességgel száguldó gyorsvonattal), és akár ugyanennyit az utak rendbetételére is. Igaz, az utóbbiak esetében nem feltétlenül az uniós források jelenthetik a látványos építkezések alapját. Miután a magyar kormány rendezte a gyorsforgalmi utak PPP-programját (vagyis elintézte, hogy az autópálya-költséget a büdzsén kívül is el lehessen számolni), jobbnak tűnhet a költségvetésen keresztül az alsóbbrendű utak fejlesztését támogatni.

Az NFT-ben a legérdekesebb az, ami a kiemelt területek közül kimaradt: például az agrárium. Ez nem azt jelenti, hogy a mezőgazdasági vállalkozók ne kapnának uniós pénzeket, de azt jelzi: a kormány az EU-támogatásokat inkább kezeli uniós ügyként, mint hazaiként (menjenek a gazdák Brüsszelbe panaszkodni - érvel). Annak az üzenete is kiolvasható mindebből: a jövő nem az agrárvállalkozásoké lesz. Fejlesztési forrás ide kevesebb jut, míg hosszabb távon az uniós reformok a biztosnak látszó támogatási jövedelmeket is kikezdhetik. (V. I.)

A kongresszus megszavazta a párt miniszterelnök-jelöltjét
A kongresszus megszavazta a párt miniszterelnök-jelöltjét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.