Gyurcsány: 15 év után új program kell

Az MSZP szombati kongresszusa megszavazta az országos listát, elfogadta a párt programját, és kiállította a miniszterelnök-jelöltet. Az országos névsort a többség elfogadta, az 519 küldöttből 486 bólintott rá - a 6,4 százalékos elégedetlenség nem rossz arány. A kormányfőjelölt személye még ennyire sem volt megosztó, a kongresszus két szavazat híján egyhangúlag emelte pajzsra Gyurcsány Ferencet.

Az utóbbi nyolc évben jellemző volt a magyar politikára, hogy nagyon sokat beszélt a máról, amely tele volt a múlt sérelmeivel, s a hatalom ezeket kívánta orvosolni - mondta Gyurcsány. A miniszterelnök szerint egy ország vezetésének a jövőt nem elég megálmodnia, azt meg is kell terveznie. Ő azt állítja, hogy megtervezte.

Gyurcsány szerint, aki minden versenyben elindul, alulmarad. Így a kormányfő három területen tenné Magyarországot Európa egyik legjobbjává: a modern ipari ágazatokban, a tudásalapú szolgáltatásokban és az idegenforgalmi vonzerőben. Gyurcsány ennek rendelné alá az oktatás és az infrastruktúra fejlesztését is.

Ami a modern ipart illeti, Gyurcsány programjában mutatkozik némi rehabilitációs szándék: a KGST kényszerű, gyakran fejetlen munkamegosztása miatt visszaszorított, korábban erős ágazatokra koncentrál - például a gépgyártásra, a híradás- és információtechnológiára (ezek a katonai célú piacon azért megmaradtak) -, illetve visszaadná a reálértelmiség rendszerváltás óta erodálódott becsületét.

Deutsch-Für Tamás szerint az "amit nem tudtál végrehajtani, ígérd meg újra" módszert alkalmazza Gyurcsány. A fideszes honatya szerint a mostani miniszterelnök elődje, Medgyessy Péter 2002-es ígéreteit turmixolta össze és szűrte át, s a hétköznapi problémákról nem beszélt.

- Az MSZP hallgat arról, miként csökkentené a költségvetési hiányt - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint vagy nincs erre programja, vagy van, de a kampányra való tekintettel mélyen hallgat róla. Ugyanakkor - jegyezte meg Dávid Ibolya - egyetértünk a miniszterelnök által felvázolt fejlesztési tervekkel, iránymeghatározással. (N. B. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.