"Egészséges a baromfiállomány"

Valamennyi háziszárnyast megvizsgálták Nagybaracskán és Csátalján, ahol korábban madárinfluenzával fertőzött hattyúkat találtak. A baromfiállomány egészséges - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap a helyszínen.

Helyi szárnyasból készített kacsasültet evett tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Nagybaracskán egy tenyésztojásokat előállító telepen. Ezzel is demonstrálták, hogy nem kell félni a háziszárnyasok fogyasztásától.

A rögtönzött sajtótájékoztatón a miniszterelnök megköszönte a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében végzett munkát és a türelmet. A vizsgálatok igazolták, hogy a háziállat-állomány egészséges, és azoknak az embereknek sem esett bajuk, akik az elhullott madarakkal érintkezésbe kerültek - tájékoztatott Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök azt is elmondta: egyetlen baromfivágóhíd van a környéken, amely közvetlenül érintett, de megfelelő vizsgálatok után ott is folytathatják majd a vágást. Megkapták az engedélyt azok a kistermelők is, akik az érintett falvakból a bajai piacra szokták szállítani az élő tyúkokat.

A Ferenc-csatorna baromfitelep a falutól mintegy két kilométerre, gyönyörű, bár szinte megközelíthetetlen vidéken fekszik. A politikusokat és az újságírókat csak terepjárókon tudták odavinni, olyan mély a sár a környéken. A telepen belül is gumicsizmában lehetett közlekedni, néhol csak deszkapallókon át. Megkérdeztem Tóth Józsefnét - aki állandó alkalmazottként dolgozik a kacsáknál -, mi történne, ha hirtelen rosszul lenne valaki a telepen: hogyan tudna ide bejönni a mentő?

- Sehogyan sem - hangzott a válasz.

A madárinfluenza megjelenéséig a telepen az állatok napközben idejük egy részét a szabad ég alatt, a csatorna melletti kifutóban töltötték. Amióta H5N1-vírussal megfertőződött hattyúkat találtak a térségben, és zárlatot rendeltek el, a tojókacsákat is elzárva kell tartani. Félő, hogy ez csökkenti a tojáshozamot. Emiatt a vállalkozás egyheti vesztesége mintegy 850 ezer forint lehet. Váczi László, a tojásokat előállító vállalkozás termelési igazgatója elmondta: vevőik egy része azt kéri, hogy paraszti udvarból származó, szabad tartásos állomány tojásait szállítsák nekik. Ha állandósul a térségben a fertőzésveszély, és állandóan zárva kell tartani az állományt, akkor további kár éri a céget.

A kacsatelepen ezért főleg azt várták a miniszterelnöktől és az agrárminisztertől, hogy a veszteségek megtérítéséről adjanak információt. Gráf József azt ígérte Váczi Lászlónak: számba veszik a vállalkozást ért kárt, és azt a minisztérium megtéríti. Egyelőre a tenyésztojás-termelés jövőjében látszanak olyan károk, amelyek érzékenyen érinthetik a termelőket - mondta a miniszter, majd hozzátette: kártérítést kérnek az Európai Bizottságtól.

Kifizetik a kárát annak a két csátaljai baromfitartónak is, akinek a tyúkjait el kellett pusztítani, mivel fertőzött vadmadarakat fogadtak be az udvarukba, így a házi baromfi közvetlen érintkezésbe került beteg hattyúkkal.

Tizenhárom települést érint már a madárinfluenza a térségben. Bács-Kiskun megyén kívül Tolna és Baranya megyében is zárlat van néhány településen. Nagybaracskán és Csátalján kívül érintett Hercegszántó, Dávod, Bácsszentgyörgy, Gara, Vaskút, Bátmonostor, Szeremle, Báta, Dunaszekcső, Dunafalva és Homorúd.

A miniszterelnök és az agrárminiszter megkóstolta
A miniszterelnök és az agrárminiszter megkóstolta
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.