A Fidesz Széchenyi-terve

Orbán Viktor a Fidesz gazdasági programját ismertetve egy új Széchenyi-terv keretében 1500 milliárd forintot szán a kis- és középvállalkozásoknak, és négy év alatt 500 ezer új munkahely megteremtését ígéri. Egyben szavazásra mozgósította a vidéket.

Új Széchenyi-programot hirdetett Orbán Viktor szombaton, a Fidesz Országépítő találkozó sorozatának első állomásán, Balatonfüreden. A pártelnök kijelentette: a Széchenyi-terv keretében a polgári kormány 1500 milliárdot fordítana kis- és középvállalkozások indítására, megerősítésére. A járulékterhek csökkentésével, rugalmas foglalkoztatással és 500 milliárd forintos finanszírozással érik el négy év alatt 500 ezer munkahely létrehozását. A fennmaradó 1000 milliárd forint vállalkozásfejlesztési alap lenne. Nagy tekintélyű közéleti személyiségek részvételével felállítanának egy kuratóriumot, s az felügyelné a teljes programot.

Orbán közölte: arról kell dönteni április 9-én, "lesz-e új Széchenyi-terv, vagy ehelyett propagandát kapunk a nagy-a-jólét-kampány formájában". Szerinte Magyarországon a magyar emberek a legfontosabbak, ezért meg kell fordítani a közbeszerzési gyakorlatot, hogy "80 százalék a külföldieké, 20 százalék a magyaroké".

A tervről Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a múlt héten egy túrkevei lakossági fórumon azt mondta: valószínűleg más lesz a program neve, a támogatások célzottabbak lesznek, az otthonteremtés, a termálturizmus fejlesztése és az útépítés előnyt élvez.

A Fidesz elnöke tegnap a Turi-Kovács Béla nevével fémjelzett Kisgazda Polgári Egyesület kunszentmiklósi nagygyűlésén lépett fel, s arra figyelmeztetett: ha nem mennek el elegendően szavazni, "akkor nem olyan kormány alakul, mely a vidékiek érdekeit képviseli". - A földet a lábunk alól kihúzni nem engedjük - mondta, s kijelentése nagy tapsot kapott. Amiként az a tétel is, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, "Magyarországon az osztrákok pontosan annyi földet vehetnek majd, mint amennyit a magyarok Ausztriában". Orbán azt is megígérte, hogy az új Széchenyi-terv keretében a családi gazdaságok kiemelt szerephez jutnak; elindítják a gazdahitelek átütemezését - 20-30 éves hitelekké -, 2007 végére kiadják a résztulajdonokat, és az osztatlan földek felosztását is rendezik.

A Fidesz elnöke szerint szükség lesz a kis- és a közepes feldolgozók, de a kereskedelem magyar láncolatának létrehozására is, ahol a magyar vállalkozók lesznek a tulajdonosok. "Négy évre szép program ez: a következő kormánynak küldetése lesz" - közölte Orbán Viktor, és meghirdette a magyar szolidaritás programját.

Rogán Antal szerint pártja lezárta a szerverügyet

A Fidesz lezártnak tekinti a szerverügyet - jelentette ki Rogán Antal vasárnap egy sajtótájékoztatón munkatársunknak arra a kérdésére: hibázott-e kampányfőnökként. - Az ügy gerjesztése az MSZP-nek áll érdekében és szándékában, azért, hogy ne az elmúlt négy év problémáitól és a kormány által okozott károktól, hanem kreált botrányoktól legyen hangos a közélet - ismételte meg a sztenderd fideszes választ. "Pletykákkal nem foglalkozom" - reagált arra a kérdésre, hogy a Fidesz elnökségi ülésén zárt ajtók mögött bírálták. Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke a Duna Tv Heti Hírmondó című műsorában viszont egy, a meggyőződése szerint "kiváló titkosszolgálati háttérrel rendelkező párt tudatos provokációjának" nevezte a szerverügyet, amellyel nem érdemes foglalkozni. Pokorni Zoltán még pénteken a Nap-kelte című tévéműsorban azt mondta: vállalnia kell a felelősséget annak a Fidesz-munkatársnak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről. Szerinte is az lenne a megoldás, ha bemutatnák azt az e-mailt, amiben az illető megkapta a "titkos" jelszót. (Cs. I.)

Orbán Viktor pártja balatonfüredi fórumán
Orbán Viktor pártja balatonfüredi fórumán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.