Olcsóbb lehet a házi ápolás és a lakásfelújítás

A magánlakások felújítása, javítása, valamint a vállalkozás keretében végzett házi gondozás kedvezményes áfakulcsba sorolását javasolja a kormánynak a pénzügyi tárca. Erről már az új parlamentnek kell döntenie, mint ahogy más termékek, szolgáltatások esetleges áfacsökkentéséről is.

Az évtized végéig valamennyi uniós ország kedvezményes áfakulcsot alkalmazhat öt, nagy munkaigényű szolgáltatásnál - állapodtak meg január végén a tagállamok pénzügyminiszterei. Ebbe a körbe tartozik az öt évnél régebbi lakások, lakóházak felújítása, a házi betegápolás, a kisebb javítások, azaz a kerékpár-, cipő- és bőráru-, ruha- és textiljavítás, a magánházak takarítása és az ablaktisztítás, valamint a fodrászat. Korábban csak kilenc tagállam élt ezzel a lehetőséggel, ami 2005 végén megszűnt volna. A pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) január végi ülésén azonban az érintett országok kérték, hogy az évtized végéig alkalmazhassák ezt a kedvezményt. Három új tagállam - köztük Magyarország - azt szorgalmazta, hogy valamennyi uniós országra terjeszszék ki ezt a lehetőséget 2010-ig. A javaslatot hosszas huzavona után elfogadták a tagállamok. A megállapodás szerint az említett szolgáltatások közül kettőt, indokolt esetben akár hármat is át lehet sorolni a kedvezményes áfakulcs alá - emlékeztetett tegnapi sajtótájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter. A tagállamoknak március 31-ig kell jelezniük, hogy mely szolgáltatásokat kívánják a kedvezményes áfakulcs alá átsorolni. A Pénzügyminisztérium Magyarország esetében a magánlakások felújítását, javítását, valamint a házi gondozás kedvezményes adóztatását javasolja a kormánynak. Ha mód lenne még egy szolgáltatást is választani, akkor a kisebb javítások kerülhetnének alacsonyabb áfakulcs alá - ismertette a miniszter a pénzügyi tárca javaslatát. (A kedvezmények meghosszabbítását a végsőkig ellenző Lengyelországot azzal sikerült rávenni a megegyezésre, hogy hármat is kiválaszthat a lehetséges szolgáltatások közül.) Arról egyelőre nem szól a javaslat, hogy a 15 vagy az 5 százalékos kulccsal adózzanak-e az említett szolgáltatások. Ebben a kérdésben a parlamentnek kell döntenie - közölte Veres. Az uniós irányelv szerint a normál kulcsnak kell legalább 15 százaléknak lennie, tehát a kedvezményes adóztatás az ötszázalékos kulcsba sorolást is jelentheti. Ebben az esetben becslések szerint éves szinten 15 milliárd forint bevételtől esne el a költségvetés, s csupán a harmadától, ha csak 15 százalékra csökkenne az említett szolgáltatások adóterhe.

A házi gondozásnál különbséget kell tenni az állami egészségügyi szolgáltatás részeként, valamint a vállalkozói tevékenységként végzett ellátások között. A központi támogatásban részesülő intézményeken keresztül végzett gondozás tárgyi adómentes tevékenységnek számít, és az is marad - hangsúlyozta kérdésünkre Veres János. Az áfacsökkentés a magánvállalkozások által végzett gondozást érinti, amelyet jelenleg húszszázalékos áfa terhel. Elismerte, hogy ez a lépés jelenleg elenyésző, megközelítően félmilliárd forintos könnyítést jelenthet. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatások iránt - tette hozzá.

A lakásfelújításoknál fontos hangsúlyozni, hogy csak az élőmunka adóterhe lenne alacsonyabb, az áfacsökkentés nem terjedne ki a szükséges anyagokra. (Emiatt az intézkedés valószínűleg nem járna jelentős bevételkieséssel sem: az építőipari felújítási munkák nagyobb része a szürke- és feketegazdaságban zajlott - számla és áfa nélkül. A kisebb adóteher viszont többeket vehet rá arra, hogy számlát kérjenek a mesterektől.)

A miniszter elmondta: nem lehet azonnal csökkenteni az áfát az említett szolgáltatásoknál. A tagállamok által jelzett igényeket ugyanis az Európai Bizottság véleményezi, majd a pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) jóvá kell hagynia. Erre vélhetően csak a májusi ülésen kerülhet sor. A magyar parlament pedig csak azt követően fogadhatja el a szükséges törvénymódosításokat. Véleménye szerint június-júliusban határozhat minderről az Országgyűlés, s a nyár végétől már az új adókulcsokat lehetne alkalmazni az említett szolgáltatásoknál. Vagyis: dönteni már az új összetételű parlament fog.

Arról most nem aktuális döntést hozni, mely termékeket, szolgáltatásokat lenne érdemes az ötszázalékos áfakulcs alá sorolni azok közül, amelyeknél erre már az uniós csatlakozás óta lehetőség lenne - válaszolta lapunk kérdésére Veres János. Mint azt a múlt héten megírtuk, Magyarország nem használja ki az EU által biztosított kedvezményeket. Az áfadirektíva H mellékletében tizenhétféle termék és szolgáltatás szerepel, amelyeket a normál áfakulcsnál alacsonyabb adóval lehet terhelni. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy az unió előzetes jóváhagyása nélkül, bármikor a szuperkedvezményes, azaz az ötszázalékos kulcsba sorolhatnánk át - a Fidesz által szorgalmazott szociális lakásépítésen kívül - egyebek között az élelmiszereket, a vízellátást, a szállodai szolgáltatásokat, a kulturális, illetve sporteseményekre szóló belépőjegyeket, a szemétgyűjtést, illetve a hulladékkezelést.

Nincs igazuk azoknak
az elemzőknek, akik szerint a 25 százalékos áfakulcs
20 százalékra mérséklése miatt 150-200 milliárd forinttal kevesebb áfa folyik be év végéig a költségvetésbe - válaszolta lapunk kérdésére Veres János. Az 1791 milliárd forintos előirányzatba ugyanis már beleszámolta a pénzügyi tárca az áfacsökkentés miatti bevételkiesést. Emiatt nincs szükség a jelenleg 15 százalékos kedvezményes áfakulcs 20 százalékra emelésére - szögezte le.

Mesterek munkában. Az áfacsökkentés után nagyobb rálátása lehet az államnak a piacra
Mesterek munkában. Az áfacsökkentés után nagyobb rálátása lehet az államnak a piacra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.