Tabukat is döntene a Fidesz Budapest-terve

Elkészült a Fidesz új Budapest-terve, amely fő célként azt tűzte ki, hogy a főváros ismét otthonossá váljon. Budapest az elmúlt 15 évben elvesztette otthonosságát, pedig a rendszerváltáskor még sokan azt hitték, hogy a szabadsággal együtt a város is újjászületik. Ez azonban nem így történt, az elmúlt 15 év az elszalasztott lehetőségek és a rossz viták időszaka volt - fogalmazott Fürjes Balázs, a párt budapesti programigazgatója. Ez idő alatt Budapestről félmillióan költöztek el, nincs olyan népesedési mutató, amelyben ne csúszott volna le a főváros. A "budapesti politika" csak nemet tudott mondani - az expóra, az olimpiára, a magasházakra vagy a HÉV-metró összekötésre. Ezt a 15 éves korszakot kell lezárni - hangsúlyozta. - Mi is követtünk el hibákat, nem is kicsiket, de most nem ez a fontos, hanem hogy tanuljunk belőlük. Szükség van végre egy olyan kormányra, amely rendelkezik Budapest-politikával, és amely partnerként tud együttműködni a várossal - jegyezte meg.

Annak, hogy otthonossá váljon a főváros, a közlekedés a legnagyobb akadálya. Ezért a Fidesz tervében szerepel a 4-es metró megépítése, az észak-déli HÉV-vonalak belváros alatti összekötésével pedig az 5-ös metró előkészítése. Az elképzelések között szerepel két új Duna-híd megépítése, a P+R parkolóhelyek számának megháromszorozása. A terv része az elővárosi tarifaközösség kialakítása, valamint az egész várost lefedő kerékpárút-hálózat megépítése.

Fürjes hozzátette: ma Budapest - a főváros a kerületekkel együtt - 1600 politikust és 7500 bürokratát tart el, ez pedig évente csaknem 90 milliárd forintba kerül. A Fidesz Budapest-terve ezért az említett létszámok megfelezését tartaná szükségesnek.

- Tabukat is készülünk ledönteni - mondta Cselovszki Zoltán, a Fidesz Új Budapest Központja vezetője. - Erre volna példa a rossz helyen lévő és drágán üzemeltethető kormányzati negyed átköltöztetése, amelynek költségeit egyebek mellett az így üressé váló épületek eladásából lehetne fedezni. A célok között említette a városrehabilitáció kiterjesztését az egész városra, a parkolási káosz megszüntetését, a városrészeket egymástól elválasztó vasútvonalak magasban vezetését. A Fidesz teljesen új alapokra helyezné a panelházak felújítását - Cselovszki megfogalmazása szerint ami ma e téren folyik, azt egyszerűen be kellene tiltani -, valamint véleményirodákat létesítenének, hogy az embereket is bevonják a város tervezésébe.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.