Az MDF programja kivonatolva

Egykulcsos személyi jövedelemadó, korrupció elleni küzdelem, a családi támogatások bővítése - többek között ez szerepel az MDF választási programjának tervezetében, amely a párt honlapján olvasható.

Az MDF programjának központi eleme az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, amely álláspontjuk szerint egyszerűbb és igazságosabb rendszert jelent, mert a teljesítményt jutalmazza. Az MDF célja, hogy 10 éven belül az állam 50 százalékról 35 százalékra mérsékelje központosító és újraelosztó kapacitását.

Az MDF el kívánja érni, hogy ne vezessék be a kamatadót, és töröljék el az árfolyamnyereség adóját. A párt állami megrendelések esetén szorgalmazza a hazai cégek megbízáshoz jutásának elősegítését, s álláspontjuk szerint a multinacionális vállalatok számára elő kell írni a magyar beszállítók arányát.

A demokrata fórum állami garanciaalap létrehozásával támogatná a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását, valamint javasolja, hogy az áfa befizetése csak a számla kiegyenlítése után váljék kötelezővé, visszaigénylése pedig csak a számla kifizetése után legyen lehetséges.

Javasolják, hogy a kis- és közepes vállalkozások az iparűzési adót ne a forgalom, hanem az eredmény után fizessék. Álláspontjuk szerint át kell szervezni az önkormányzatok finanszírozási rendszerét, az iparűzési adó csökkentése miatti bevételkiesésük pótlására pedig más forrásokat kell mozgósítani.

Az MDF programjának tervezetében szerepel, hogy a párt következetesen kiáll az euró 2010-es bevezetése mellett. Igazságügyi programjában az MDF Nemzeti Korrupcióellenes Testület és Hivatal, valamint Központi Közbeszerzési és Beruházási Hivatal létrehozását javasolja, és átlátható párt- és kampányfinanszírozást szorgalmaz.

Az MDF programjának tervezete szerint konzervatív fordulatra van szükség a büntetőpolitikában, és 2007-ig el kell készíteni az új Büntető törvénykönyvet. A programban szerepel, hogy ki kell dolgozni az ország új alkotmányát, amely kivezet a jelenlegi "közjogi zsákutcából", továbbá felül kell vizsgálni az alkotmányban a kétharmados törvényi szabályozás követelményeit, és jelentősen csökkenteni kell a minősített többséggel elfogadandó törvények számát.

Az MDF a családi pótlékot minden évben a GDP-növekedés százalékában kívánja emelni. Az államháztartás stabilizálása után 2009-ben ismét bevezetné a 13. havi családi pótlékot, és kormányra kerülése esetén azonnal visszaállítaná a gyermekek után járó családi adókedvezményt.

Az MDF a 2007. évi költségvetésben 50 százalékkal emelni kívánja a gyes bruttó összegét, és második lépésben a gyest a mindenkori minimálbér 70 százalékában tervezi meghatározni, a gyed igénybe vehetőségének időtartamát pedig a jelenlegi 2 évről három évre emelni. Az első lakáshoz jutó fiatal házasok esetében úgy kívánják módosítani az adótörvényeket, hogy az önkormányzati telkek után 2004. január 1-jétől bevezetett áfafizetési kötelezettség megszűnjön.

Az MDF programjában "agrárbékét" hirdet, és kiáll amellett, hogy a parlament ne hozzon olyan törvényeket, amelyek a termelők egy-egy csoportját részesítik előnyben. Az MDF ragaszkodik az EU-ban már általánosan bevált korai nyugdíjazás intézményének haladéktalan bevezetéséhez a mezőgazdaságban dolgozók számára.

A tervezet szerint az MDF elkötelezett az egyházak alkotmányos, törvényi, anyagi és gyakorlati szabadságának biztosításában. Leszögezi, hogy az államnak biztosítania kell az egyházak közfeladat-átvállalásának finanszírozását, s a párt feltétlenül szükségesnek tartja az egyházakkal kötött szerződések maradéktalan betartását.

Az MDF nemzetpolitikájának legfontosabb célja a Kárpát-medencében élő magyar nemzeti közösségek autonómiájának biztosítása. A demokrata fórum szerint a belső jogban és a nemzetközi dokumentumokban rögzíteni szükséges, hogy a Magyar Köztársaság a szomszédos államok magyar kultúrájú és önazonosságú állampolgárait a magyar kulturális nemzet tagjainak tekinti.

Javaslatuk szerint törvényben kellene megállapítani, hogy a költségvetés meghatározott hányadát a határon túli magyarság támogatására fordítják. A demokrata fórum szükségesnek tartja a Magyar Állandó Értekezlet működési, eljárási rendjének reformját.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.