Az iszlámot támadó olasz miniszter kész lemondani

Roberto Calderoli olasz reformügyiminiszter, akit Silvio Berlusconi kormányfő szólított fel a távozásra aMohamed-karikatúrákat ábrázoló trikója nyomán kirobbant líbiaizavargások nyomán, kész lemondani.

"Ha kell, lemondok, bocsánatotkérek, ha kell, meg is alázkodom, hogy segítsem a párbeszédet a nyugatiés az iszlám világ között" - jelentette ki a jobboldali Északi Ligapolitikusa. Berlusconi szombatra virradóra egy perugiai kampányvacsorasorán szólította fel lemondásra a miniszterét, mert úgy ítélte meg,viselkedése "ellentétes az olasz kormány álláspontjával ésösszeegyeztethetetlen pozíciójával".

Calderoli, a populista és idegengyűlölő Északi Liga tagja, az elmúlthetekben számos kirohanást intézett az iszlám és a muzulmánok ellen, ésa bírált Mohamed-karikatúrákat ábrázoló trikót viselt.

Aminiszter február elején többször is nekitámadt az Olaszországban élőarab menekülteknek és származási országuk kormányának. "Valamennyi AliBabának mondom, Allahnak kellene rólatok gondoskodni, vagy akormányotoknak, amikor talál rá időt, hogy a népével foglalkozzon,ahelyett hogy atombombán vagy fegyvervásárláson járna az esze" -jelentette ki.

A líbiai Bengáziban pénteken tüntetők gyújtottákfel Olaszország konzulátusát a Mohamed-karikatúrák miatt. A rendőrök ésa tüntetők közötti összecsapásban helyi hivatalos közlés szerint tízenvesztették életüket, továbbá több tucatnyian megsebesültek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.