A Hamász alakíthat kormányt

A parlamenti választásokon győztes radikálisHamászt kérte fel kormányalakításra Mahmúd Abbász palesztin elnök az újpalesztin törvényhozás alakuló ülésén, amely Korán-idézetekfelolvasásával és a képviselők eskütételével vette kezdetét szombatondélelőtt a ciszjordániai Rámalláhban.

Az ülésen a helyszínen - a Mukatanegyedben, a Palesztin Hatóság kormányzati negyedében -, illetvevideó-konferenciavonal segítségével 119 képviselő vesz részt apalesztin törvényhozás 132 tagjából. Tizenhárom megválasztott képviselőjelenleg izraeli börtönökben raboskodik.

A konferencia-vonalat annak az 54 képviselő számára hozták létre, akikaz izraeli biztonsági intézkedések miatt nem tudtak a Gázai övezetbőlRámalláhba utazni. Ez elsősorban a január 25-i választásokon 74mandátumot szerzett Hamász szélsőséges iszlám mozgalom képviselőirevonatkozik, mivel Izrael terrorista csoportnak tekinti a szervezetet.

AHamász képviselői szombaton a parlamenti ülés előtt is megerősítették,hogy Iszmáil Hanije a jelöltjük a kormányfői posztra. Az Abu Abed névenis emlegetett Hanije, a radikális szervezet politikai bizottságánaktagja vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamentiválasztásokon.

(MTI)

Mahmúd Abbász
Mahmúd Abbász
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.