Szinte biztos a H5N1 magyarországi jelenléte

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusától pusztult el a Nagyabaracskán elhullott hattyúk közül három. A végső szót egy angol laboratórium mondja ki, várhatóan a jövő héten. A WHO szerint nagy a veszélye, hogy Romániában kialakul az emberre veszélyes vírusmutáns.

Süth Miklós országos főállatorvos szerint továbbra sem utal semmi arra, hogy a vadszárnyasokról átterjedt volna Magyarországon a madárinfluenza vírusa a házi madarakra. Csütörtökön 22, pénteken 23 madártetemet küldtek vizsgálatra, tömeges elhullást azonban sehol nem észleltek. Süth Miklós megerősítette, hogy két nagybaracskai udvarban kizárólag megelőzés miatt leölték az állatokat, mivel az állattartók kapcsolatba kerültek a beteg hatytyúkkal. A főállatorvos ugyanakkor a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a magyar laboratóriumi eredmények a H5N1-es vírus jelenlétét valószínűsítik.

Hasonló értelemben nyilatkozott péntek reggel az InfoRádióban Tekes Lajos, az Országos Állategészségügyi Intézet igazgatója. "Tudtuk, hogy H5-ös vírusról van szó, tudtuk, hogy nagy fertőzőképességű a vírus, mert 30 órán belül elpusztította a tesztcsírákat" - hangsúlyozta az intézet igazgatója. Tekes Lajos közölte: befejezték a vizsgálatokat, és eredményeik alapján valószínűsíthető, hogy a H5N1-es vírustörzsről van szó.

Batiz András kormányszóvivő tegnap bejelentette: a kormány felvilágosító kampányt indít a madárinfluenzával kapcsolatos tudnivalókról. A szóróanyagok eljutnak az orvosokhoz, a kórházakba, gyógyszertárakba, iskolákba, baromfi-feldolgozó üzemekbe. A szóvivő ellenzéki politikusok kritikai megszólalásaira utalva leszögezte: a madárinfluenzának nincs pártállása, az ellene való küzdelem az ország közös ügye. Egyben viszszautasította, hogy a kormány késlekedett volna. Baranyában nem találtak madárinfluenzában elhullott szárnyast, de az ellenőrző intézkedések a megye három településére terjed ki. Dunaszekcső, Bár, Homorúd a Bács-Kiskun megyében elrendelt zárlat tíz kilométeres megfigyelési körzetébe tartozik, amint a Tolna megyei Báta is.

Fertőtlenítik a Magyarországról kilépő járműveket a röszkei és a tompai, illetve a tiszaszigeti és bácsalmási határátkelőnél is a szerb hatóságok - közölte pénteken a határőrség az MTI-vel. Hercegszántónál már előző este bevezették ezt az intézkedést.

Közben egyre több európai országban erősítik meg a H5N1- vírus jelenlétét. Az MTI szerint Németországban azt valószínűsítik, hogy kelet felől érkezett a vírushordozó, énekes hattyúk hurcolhatták be a veszedelmes vírust. Németországban eddig több mint két tucat elhullott madárról állapították meg, hogy pusztulásukat a H5N1-vírus okozta. Az orosz állat-egészségügyi hatóságok tegnap megerősítették a madárinfluenza H5N1-es vírusaltípusának második gócát Dagesztánban.

Közben Romániából elgondolkoztató hírek érkeztek. Nagy a veszélye ugyanis a madárinfluenza emberekre való átterjedésének, mert sok faluban nincs vezetékes ivóvíz és csatornahálózat - állapították meg pénteken az ország és az Egészségügyi Világszervezet szakértői. "A helyzet válságos. Azt mondhatjuk, eddig szerencsések voltunk, hogy emberre nem terjedt át a madárinfluenza" - jelentette ki Adrian Streinu-Cercel, a román központi víruslaboratórium vezetője bukaresti sajtóértekezletén.

Valószínűleg a madárinfluenza H5N1 vírusaltípussal fertőzött vadkacsa tetemére bukkantak a kelet-közép-franciaországi Ain régióban - jelentette be pénteken Párizsban a mezőgazdasági minisztérium.

A törökszentmiklósi biocsirketelepen minden gépkocsit fertõtlenítenek
A törökszentmiklósi biocsirketelepen minden gépkocsit fertõtlenítenek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.