A H5N1 vírusát valószínűsítik a magyar vizsgálatok

Az emberre veszélyes H5N1-es vírustörzset valószínűsítik a magyar vizsgálatok az elhullott madarakban - nyilatkozta az Országos Állategészségügyi Intézet igazgatója pénteken az Inforádiónak.

Tekes Lajos elmondta: befejezték a vizsgálatokat, és az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a H5N1-es vírustörzsről van szó. Hozzátette: hivatalosan addig nem jelentik be az eredményt, amíg Nagy-Britanniában el nem végzik a vizsgálatokat.

A nyilatkozatból - amely az Inforádió honlapján olvasható - nem derült ki, de az igazgató feltehetően a Bács megye déli részén február elején talált madarakról beszélt.

Baranyában három településen érvényes a karantén

Baranyában még nem találtak madárinfluenzától elhullott szárnyast, de az ellenőrző  intézkedések a megye három településére kiterjednek. Dunaszekcső, Bár és Homorúd a Bács-Kiskun megyében elrendelt zárlat tíz kilométeres megfigyelési körzetébe tartozik, ezért szükség volt a szárnyasokat érintő korlátozások bevezetésére. Az érintett településeken megtörténtek a védelmi intézkedések, azaz nagyobb telepeken átvizsgálták a házi szárnyasokat, tájékoztatták a lakosságot és ellenőrzik a járműforgalmat. A tranzitforgalom kivételével tilos baromfit és más fogságban tartott madarat ki- és beszállítani, baromfit piacon árulni, tilos továbbá vadon élő madarakra vadászni.

Újabb határátkelőknél fertőtlenítik a Szerbiába tartó járműveket

Fertőtlenítik a járműveket a röszkei és a tompai, illetve a tiszaszigeti és bácsalmási határátkelőnél is a szerb hatóságok - közölte pénteken a határőrség. A Hercegszántónál már előző este bevezetett intézkedést péntek hajnali egy órától a röszkei, reggel öt órától pedig a tompai közúti határátkelőre is kiterjesztették. A korlátozott nyitva tartású, csak a két ország állampolgárait fogadó tiszaszigeti és bácsalmási átkelőkre is érvényes a rendelkezés.

Az intézkedés továbbra sem vonatkozik a személyekre, sem a Magyarországra érkező járművekre.
forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.