Vakcina: előbb lesz üzlet, mint gyógyszer

Néhány héten belül húsz országnak küld pár tucat ampullányi mintát a madárinfluenza elleni oltóanyagból a szer hazai gyártója, az Omninvest Kft. - közölte lapunkkal Zimonyi Ferenc, a cég ügyvezetője.

A mintákat az adott országok egészségügyi hatóságai megvizsgálják, de egyelőre sehol sem alkalmazzák, hiszen még Magyarországon is csak a szer kipróbálása zajlik. Ez a vakcina csak a madárról madárra terjedő H5N1-vírus ellen nyújt védelmet.

Zimonyi Ferenc elmondta: már megtörtént a 21 napos próba, most pedig a 90 napos kísérlet zajlik, és hátravan még az oltóanyag 180 napos tesztje. Eközben az üzemben folyik a technológia hitelesítése. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendekkel több oltóanyag gyártása van folyamatban, mint amennyire a gyógyszerpróbához szükség volt, de hogy pontosan mekkora ez a mennyiség, arra az ügyvezető nem kívánt válaszolni. Hangsúlyozta viszont, hogy egy esetleges járvány esetén képesek a hazai lakosság védelméhez szükséges mennyiségű oltóanyagot elkészíteni. Zimonyi Ferenc elmondta azt is, hogy minden állam maga dönti el: mikor rendel el szükséghelyzetet, és mikor kéri az oltóanyag nagyüzemi előállítását a madárinfluenza terjedése miatt. Magyarország járványügyi terve szerint erre nálunk akkor kerülhet sor, ha megjelent az influenzavírus emberről emberre terjedő változata.

A kormány szerdán megerősítette korábbi döntését: mintegy négymilliárd forinttal támogatja a madárinfluenza elleni oltóanyag gyártását. Ezt az összeget pályázattal elnyerhető támogatásként, illetve hitel formájában nyújtják a cégnek.

A kormány a Magyar Fejlesztési Bankot felhatalmazta arra, hogy legföljebb kétmilliárd forint erejéig nyújtson hitelt a madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésével és nemzetközi piacra vitelével kapcsolatos fejlesztésekre az Omninvest Kft.-nek A cég hitelkérelme már meg is érkezett a bankba. Kóka János szerdán arról is beszámolt, hogy a hitelszerződést február végéig aláírhatják. A kormányzati forráshoz az Omninvest Kft. további egymilliárd forintot tesz hozzá a vakcina piaci bevezetése érdekében.

Négymilliárd jut a vakcina fejlesztésére
Négymilliárd jut a vakcina fejlesztésére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.