Bundabotrány Belgiumban

A belga első osztályban szereplő labdarúgócsapat, a tabella utolsó, 18. helyén álló Lierse három játékosa a csütörtöki brüsszeli lapok szerint bevallotta, hogy az előző, 2004-2005-ös idényben bundázott: pénzt fogadott el a fogadásokat irányító "kínai maffiától", hogy az eredmények ez utóbbi kívánsága szerint alakuljanak.

A lapok szerint a három játékos Cliff Mardulier, a csapat kapusa, Laurent Fassotte védő és Patrick Deman kapusedző, egyben a csapat harmadik számú hálóőre. Fassotte azonban - ügyvédje útján - csütörtökön cáfolta, hogy az ő személyével kapcsolatban igaz lenne a lapok állítása.

Ami tény: a három játékost szerdán több órán át hallgatta ki a belgiumi bundabotrányban nyomozó vizsgálóbíró, Sylviana Vertsreken. Egy február eleji tévéműsor készítői azt állították, hogy az idei szezonban a belga labdarúgó-bajnokságban, az első osztályban hét meccset is eladtak: igaz, a vádak alapvetően egy másik csapatra, a tabella hátsó harmadában lévő La Louviere-re vonatkoztak. A Lierse elnöke viszont már tavaly novemberben feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, miután úgy látta, hogy számos, a klubjával kapcsolatos mérkőzésen furcsa eredmények születtek.

A három játékos - akiket egyelőre szabadlábon hagytak - a Le Soir című belga újság csütörtöki száma szerint elismerte, hogy pénzt kaptak a "kínai maffiától" több meccs eredményének megváltoztatására. Úgy tudni, hogy főleg három, a 2004-2005-ös szezonban idegenben játszott mérkőzés tűnik gyanúsnak: a Lierse mindhármat különös körülmények között veszítette el, s közülük legalább kettőnél nagyon magas összegű fogadások szerepeltek az interneten. Ezek a Genk, a Charleroi és az FC Brussels elleni mérkőzések.

Az elsőnél félidőben még 0-0 volt az eredmény, de a szünetben a kapusedző - aki már régóta nem játszott tétmérkőzésen - úgy döntött, hogy lecseréli az addigi kapust, s ő áll be helyére: a végeredmény 3-0 lett a Genk javára. A Charleroi elleni meccsnél az a gyanús, hogy a Lierse a B-csapatával állt ki (a hivatalos változat szerint azért, hogy a legjobb játékosok erőt gyűjthessenek a következő kupatalálkozóra), s 1-0-ra el is vesztette a mérkőzést. Végül a Brussels elleni meccsen a Lierse egészen a 80. percig 2-1-re vezetett, de azután kapott két gyors gólt, s végül vesztesként hagyta el a pályát.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.