Állatorvosok ellenőrzik a madártetemek miatt érintett körzeteket

Süth Miklós országos főállatorvos csütörtökön közölte: a megyei állatorvosok jelenleg azon dolgoznak, hogy felmérjék az ellenőrzés alá vont körzetekben a háziszárnyas-állományt.

A körzetből a ki- és behajtást ellenőrzik - közölte a szakember a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Országos Állategészségügyi Intézetben tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón. Az Esztergom térségében talált hattyúkkal kapcsolatban közölte: a vizsgálatokat tovább folytatják, hogy egyértelműen ki lehessen zárni a madárinfluenza-vírus jelenlétét. Süth Miklós hangsúlyozta: vadmadárban jelentkezett a betegség, így az emberi kontaktus csekély, és ebből bármiféle fertőződés kizárható.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi napokban Zala megyéből beküldött bütykös hattyúk tetemei beletartoznak-e a 11 vizsgált madárállományba, Süth Miklós elmondta: ezeket ugyan a megyén belül, de nem egy területről küldték be az intézetbe, és egy-egy tetemről van szó, tehát nem tömeges elhullás történt, ami kizárhatja a madárinfluenzát. "De most minden egyes bütykös hattyút előre vettek a vizsgálatnál" - tette hozzá, hiszen a többi országban is ez a fajta betegedett meg a vírustól.

Süth Miklós elmondta azt is, hogy nem kellett a szomszédos országokkal szemben elrendelni úgynevezett határzárat, de Románia egyes területeiről származó élő állat, toll, tojás, hús behozatalát továbbra is ellenőrzik. Gráf József agrárminiszter a sajtótájékoztatón hozzátette: nincs exportkorlátozás Magyarországgal szemben, bár a Bács-Kiskun megyei lezárt területről nem lehet jelen pillanatban élő szárnyast kivinni. (A kijelölt körzeten belül üzemel egy háromezres kacsatelep, amelyet a szakemberek lezártak.)

A magyar baromfitermékek biztonságosak - mondta a szaktárca vezetője -, hiszen a "termőföldtől az asztalig" végig tudják követni egy-egy termék útját. A hazai szárnyas állományban nem jelent meg a betegség - hangsúlyozta Gráf József. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.