Üzem a hátsó udvarban

Németországban már gyártanak biodízel-előállító kisüzemet is. Attól függően, hogy mennyi alapanyagot dolgoznak fel, változik a biodízel előállítási költsége.

Ez jóval alacsonyabb lehet a 0,90-0,95 euró közötti piaci árnál. Ha ugyanis valaki önállóan termel repcét, és maga állítja elő belőle a gyártás alapanyagát képező növényolajat, a biodízel nettó 0,40-0,50 eurójába kerül. Az is lehetséges, hogy a termelő máshonnan szerezze be a repcét, de szóba jöhet a repceolaj megvásárlása is, ekkor a literenkénti előállítási ár 0,64 euró. Németországban a legelterjedtebb nyersanyag a repce. Jelenleg ennek a legmegalapozottabb a technológiai háttere, kisüzemi gyártása is kidolgozott, és megfelel az európai klímának is: csak -27 °C-on dermed.

A gazdák különböző kapacitású gyártási rendszerek közül választhatnak. Az egyik kifejezetten ilyen berendezésekre szakosodott cég kétfajta miniüzemet készít. Az egyik új rendszerrel 500 liter biodízel állítható elő nyolc óra alatt, ezzel évente 450 tonna üzemanyag nyerhető, a másik típusukkal évente 900 tonna biodízelt lehet előállítani.

Egy "konténerüzem" akkor válik gazdaságossá, ha a tulajdonos legalább ezer hektáron termelhet repcét. 700-800 kilogramm biodízel előállításához 2-3 tonna repce szükséges, ami viszonylag nagy vetésterületet igényel. Ha ekkora nem áll rendelkezésre, több gazdaság összefogása is elképzelhető. Talán már nem is fantáziakép, midőn a gazda munkába indulás előtt a hátsó udvaron, saját biodízelüzemében tankolja meg traktorát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.