Politikai provokáció vagy büntetőügy?

Most már gőzerővel folyik a kampány, amelynek hevességét jelzi, hogy egy szabaddemokrata aktivistát gázpisztollyal meglőttek, egy idős pécsi asszonyt pedig, aki a Fidesz szórólapjait terjesztette, bántalmaztak. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője mindenkit nyugalomra int. Lapunknak azt mondta: a hatalom megszerzése nem élet-halál harc, semmilyen cél nem szentesítheti a brutális eszközök alkalmazását.

Az Országos Választási Bizottság egyébként ma tárgyalja egy másik "kampányeszköz" használatát, jelesül azt, hogy a Fidesz szerveréről február elején illetéktelenül hatoltak be az MSZP egyik alvállalkozójának szerverére. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke viszont vállalkozott az ügy értékelésére, amit meglepően alacsonyan árazott be, amikor azt közölte: politikai provokációról van szó, s "ilyen komolytalan dolgokkal őt ne terheljék". Mindenesetre az ügyben továbbra is nyomoz a rendőrség.

A választási küzdelem azonban elsősorban nem fizikai, hanem taktikai harc - szerencsére a taktikai elemek egyelőre bővebbek, mint az atrocitások. Orbán Viktor tegnap például azt jelentette be, hogy nem is a 14. havi nyugdíj ügyében kezdeményeznek rendkívüli parlamenti ülést, inkább az Otthonteremtés plusz törvényjavaslat megvitatására. Az MSZP viszont nyugdíjügyben kontrázott: szerintük a Fidesznek több mint 47 millió forintot kellene befizetnie a nyugdíjfolyósítónak, mert a Gyurcsány Ferenc fölhívására beérkezett 4950 nyugdíjszelvény azt igazolja, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke az elmúlt négy évben húsz százalékkal emelkedett.

A Népszabadság Online választási oldalain (www.nol.hu/voks) mától egy interaktív grafikának köszönhetően öt közvélemény-kutató intézet választási adatait lehet összehasonlítani. A választási összeállítás hamarosan új interaktív grafikákkal egészül ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.