Nem kell pánikba esni!

Megfelelő védőintézkedésekkel megelőzhető a madárinfluenza emberre való átterjedése - véli Stockholmból Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési Központ vezetője.

- Van ok a félelemre Magyarországon?

- Pánikba esni nem kell, de komolyan kell venni a kialakult helyzetet. Azzal számolunk, hogy a vándormadarak visszatérése Afrikából tovább terjeszti a madárinfluenzát az Európai Unióban.

- Átterjedhet a betegség az emberre?

- Egyelőre állat-egészségügyi problémáról van szó. Az emberre gyakorolt hatás viszonylag alacsony, de nem nulla. Vannak ugyanis fokozottabb veszélynek kitett csoportok: a "nagyüzemi" baromfitartók, akikre vonatkozóan van európai megelőzési irányelvünk, s ezt Magyarország is alkalmazza. Veszélyeztetettek a háztáji termelők is, akiknek védelméről éppen ma írtam levelet az EU-s szakminisztereknek, köztük Rácz Jenőnek. Itt főleg higiénés előírások betartásáról van szó, valamint az emberek figyelmének felhívásáról, hogy ne nyúljanak elhullott vagy betegnek látszó szárnyashoz. Törökországban három veszélyeztetettségi körülmény egybeesése vezetett ahhoz, hogy emberre is átterjedt a kór.

- Mi a teendő, ha valaki úgy véli: megfertőzte a vírus?

- Orvoshoz kell fordulni. A törökországi példák azt mutatják, jó az időben felismert betegség kezelési esélye. Fontos, hogy a tagországokban elegendő Tamiflu-készlet álljon rendelkezésre, bár az Egészségügyi Világszervezetnek van vésztartaléka. A gyártó, a svájci Roche kapacitásproblémákkal küszködik.

- Kizárt-e a járvány, ha betartják az összes előírást?

- Lényegében igen. Bár egy-egy emberi megbetegedés nem zárható ki, ettől még nem kell világjárványra gyanakodni.

- Beválhat-e a sokat reklámozott "magyar vakcina"?

- Jó kutatás-fejlesztési eredménynek tartom: pandémia esetén a magyarok már előbbre vannak. De ne feledjük, hogy ez egyelőre csak technológia, hiszen törzskönyvezett szerről még nem beszélhetünk. Ráadásul nem tudni, milyen vírustörzsből indulhat ki egy esetleges emberi járvány.

Jakab Zsuzsanna: Az emberre gyakorolt hatás viszonylag alacsony, de nem nulla.
Jakab Zsuzsanna: Az emberre gyakorolt hatás viszonylag alacsony, de nem nulla.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.