Nyugalmat kérnek - itt a madárinfluenza

Elpusztult hattyúkat találtak a Dunán, illetve két Bács-Kiskun megyei településen. Utóbbiakról már tudható, hogy madárinfluenzával fertőzöttek. Tíz napja találták meg őket, így a vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak.

A napokban az esztergomi Kis-Duna-ágban és két Bács-Kiskun megyei településen tucatnyi elhullott hattyút találtak. Rendőrök és állatorvosok ellenőrzik szerda délután óta a nagybaracskai és a csátaljai utakat, ugyanis már bizonyos, hogy Bács-Kiskunban a H5 típusú influenza vírusával fertőzött madarakat találtak - immár tíz nappal ezelőtt. A több mint negyven elhullott madárról azonban csak tegnap tájékoztattak.

A magyar hatóságok értesítették az Európai Bizottságot, hogy a madárinfluenza vírusának H5 típusa végzett a Bács-Kiskun megyében elhullott hattyúkkal. Az elpusztult vízimadarakból vett szövetmintákat továbbították az Európai Unió weybridge-i laboratóriumába annak meghatározására, hogy vajon a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa okozta-e az állatok pusztulását.

Süth Miklós országos főállatorvos tegnapi rendelkezése szerint Nagybaracska és Csátalja köré három kilométeres körben védő- és tíz kilométeres sugarú körben megfigyelési zónát hoztak létre. Minden olyan élelmiszer, takarmánymozgás tilos, amely a szárnyasokkal függ össze. A védőzárat rendőrök segítségével hatósági állatorvosok ellenőrzik.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter munkatársunknak elmondta, hogy az unió járványügyi direktíváit követi Magyarország, s ilyenkor teljhatalommal a főállatorvos rendelkezik. Süth Miklós biztosította a Népszabadságot, hogy teljes nyilvánossággal folytatják a vizsgálatokat, és folyamatosan tájékoztatják az állattartókat, s a lakosságot.

A madárinfluenza magyarországi megjelenését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be. Közölte, hogy minden szükséges óvintézkedést megtesznek, de azt is hozzátette, hogy ez a vírus állatbetegséget terjeszt, emberre csak nagyon speciális, Magyarországon nem létező körülmények között veszélyes. A Fidesz nyilatkozatban marasztalta el a kormányfőt késedelmeskedés miatt. Gyurcsány tegnap azt kérte: aki betegnek tűnő szárnyast, vagy elhullott madarattalál, ne érintse meg, hanem hívja a 189-es kormányzati zöldszámot.

Az Esztergom térségében talált hattyú boncolás elõtt
Az Esztergom térségében talált hattyú boncolás elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.