Vadászbaleset mellékhatásokkal

Két váratlan fordulat állt be Dick Cheney hétvégi, eleinte ártalmatlannak vélt vadászbalesete ügyében.

Egyrészt az egyik sörét vándorolni kezdett a meglőtt vadásztárs testében, és a szívburokhoz érve kisebb szívrohamot okozott. A 78 éves Harry Whittingtont ezért viszszavitték a texasi Corpus Christi kórházának intenzív részlegére, ahol legalább egyhetes megfigyelés után döntenek arról, hogy szükség van-e műtétre.

A másik dráma Washingtonban játszódik, ahol a sajtó egyre élesebben támadja a balesetet először egy teljes napon át elhallgató, majd a késedelmet hiteltelen kifogásokkal magyarázó Fehér Házat. Egyes republikánus politikusok már attól tartanak, hogy az alelnök hétvégi fürjvadászata sokba kerül majd a pártnak a novemberi választásokon.

Cheneynek semmilyen büntetőjogi következménnyel nem kell számolnia, mindössze hét dollárt kellett pótlólag befizetnie a texasi vadászengedélybe ragasztandó bélyegért. Személy szerint politikai értelemben sem éri hátrány, mivel már évekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy a több infarktuson átesett, beültetett szívritmusszabályzót hordó veterán politikus nem akar elnök lenni. Az eset kapcsán azonban ismét terítékre került, hogy Cheney hivatala valóságos "állam az államban", azaz külön részlegként működik a Fehér Házban. Sőt, George W. Bush elnök stábjának gyakorlatilag semmilyen befolyása sincs az alelnök környezetére. A balhét mégis Scott McClellan elnöki szóvivőnek kell elvinnie, aki tegnap már harmadik napja próbált sikertelenül kitérni a "vérszagot érző" riporterek kitartó kérdései elől.

A szóvivő elődje, Ari Fleischer szerint Cheney stábjának legkésőbb vasárnap reggel a nyilvánosság elé kellett volna állnia a történtekkel, és nem lett volna szabad megvárni a vasárnap délutánt, amikor a sztori önálló életre kelt. Ronald Reagan és az idősebb George Bush egykori szóvivője, Marlin Fitzwater azt mondta: Cheney elmulasztotta tájékoztatási kötelezettségét. A sajtót és általában a nyilvánosságot hagyományosan kerülő alelnök azóta sem talált alkalmat arra, hogy személyesen szóljon a balesetről.

Az éjszakai talkshow-k alelnökvadász házigazdái ezzel szemben tobzódnak. A CBS sztárja, David Letterman már hétfő este tíz poént sorolt egy szuszra, kedden pedig élőben "reprodukálták" a történteket - a fürj szerepében egy, a zsinórpadlásról lezuhanó kaszkadőrrel. A humorista szerint végre megvan a régóta keresett tömegpusztító fegyver: Cheney az. Az NBC-n Jay Leno azt mondta, hogy Cheney céloz a legpontatlanabbul a Fehér Házban - Bill Clinton óta. (Az utalás a szexbotrányba keveredett elnök által összepiszkított, híres kék koktélruhára vonatkozik.) A Comedy Central csatorna álhíradójában a riporter komoly arccal jelentette be, hogy Cheney alelnök kitart döntése mellett, miszerint helyes volt arcon lőni Harry Whittingtont, mert a rendelkezésre álló hírszerzési információk szerint fürjek voltak a bokorban.

Cheney egy 2002 novemberi fácánvadászaton Dél-Dakotában. Jó madárra lõtt!
Cheney egy 2002 novemberi fácánvadászaton Dél-Dakotában. Jó madárra lõtt!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.