A vírus megérkezett

Józanul gondolkodó ember nem hihette, hogy elkerül bennünket a madárinfluenza. A környező országok majd mindegyikében megjelent már a szárnyasokra, illetve a velük közvetlen kapcsolatba kerülő emberekre veszedelmes vírus, miért pont bennünket hagyott volna ki?

Csak idő kérdése volt, hogy nálunk is kimutassák a Kelet-Ázsiából útnak indult kórokozót. Ez az idő elérkezett. Tarolt a vírus Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, Olaszországban, Bajorországban és Ausztriában. És most már nálunk is irtja a szárnyasokat.

Meg kellett érkeznie, hiszen a vonuló madarak nem törődnek országhatárokkal, oda repülnek, ahol élelmet sejtenek, ahol szabad vízfelületet találnak. Nem számít nekik, hogy osztrák, horvát vagy éppen magyar területen fekszik a halastó, a vízfolyás. Ha hidegebbre fordul az idő, délre mennek, ha melegebb lesz, északra költöznek. Ingáznak kedvükre - és hordozzák a vírust megállíthatatlanul.

A február első napjaiban Nagybaracskán talált madártetemek a bizonytalan helyzetet - hol a vírus? - egyértelműsítették. A vizsgálatok alapján tegnap bebizonyosodott, hogy megérkezett. A következő napokban, hetekben majd kiderül, hogyan készültek fel a hatóságok. Most az állat-egészségügyön a sor, hogy a legnagyobb gondossággal kezelje a helyzetet. Bizonnyal ki kell irtani néhány szárnyastelepet, de ez legyen a legkisebb gond. Bizonnyal jelentősen visszaesik a baromfifogyasztás, mert hiába mondják el a szakemberek, hogy a kellően átsütött, megfőzött húsban elpusztul a vírus, az emberek inkább lemondanak a csirkehúsról. Ennél nagyobb gond ne legyen.

Talán nem is lesz.

Valószínűtlen, hogy a törökországihoz hasonló módon emberek is megfertőződjenek a veszedelmes vírussal. A Kárpát-medencében már nem szokás háziállatokkal egy légtérben aludni,és talán a higiéniás kultúránk is fejlettebb, mint arrafelé.

A vírusprobléma most elsősorban állat-egészségügyi kérdés. No és persze választási is, hiszen a Fidesz a madárinfluenza-vírus hazai megjelenésének hírére rögtön belerúgott a kormányba. A Fidesz közleménye szerint a magyar kormány nem tesz semmilyen óvintézkedést az emberek biztonsága érdekében. Ha van felelőtlen, pánikkeltő megnyilatkozás, a legnagyobb ellenzéki párté biztosan annak minősíthető a kialakult helyzetben.

Remélni lehet, hogy a madárinfluenza-ügy megmarad állategészségügyi problémának.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.