Ma négyszáz hektár földet osztottak ki

Az önkormányzatok használatba vagy tulajdonba kapnak államiföldterületeket a település fejlesztéséhez, vagy szociális célokmegvalósításához.

Az állam földje az ország földje, nem mozdíthatatlan jószág, azt hasznosítsák a közösségek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a több mint 20 önkormányzatnak átadott, összesen több mint 400 hektárnyi földterületről szóló szerződések aláírása előtt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A Száz lépés program része, hogy az önkormányzatok használatba vagy tulajdonba kapjanak állami földterületeket a település fejlesztéséhez, vagy szociális célok megvalósításához - jegyezte meg a miniszterelnök.

Úgy vélte, ez lendületet adhat a települések fejlődéséhez, illetve a szociális célú igénybevétellel sok tízezer arra rászoruló ember juthat ingyen, vagy jelképes bérleti összegért a saját szükséglete megtermeléséhez elegendő földterülethez.

A miniszter elmondta, hogy a szerdai megállapodásokat követően további önkormányzati igényeket terjeszt majd a kormány elé, és így újabb földátadásokra, aláírásokra kerül majd sor. Aláhúzta: jó helyre kerülnek ezek a földek, az önkormányzatok felelősséggel gazdálkodnak azzal.
Takács Dezső, az egyik földhöz jutó település, Batonya képviseletében elmondta: 33 hektárt kaptak vagyonkezelésbe, ezen agrárlogisztikai központot létesítenek. Ez jelentős mértékben hozzájárulhat a település fejlődéséhez, a foglalkoztatás javításához. Hozzátette: már számos befektető jelezte, hogy részt venne a fejlesztésben.

A földprogram része az is - mondta a miniszterelnök, hogy a mezőgazdasági termelők, állattartók versenyképes területnagyságon gazdálkodhassanak. Ezt elő kell segíteni azzal, hogy állami földterületet vásárolhassanak, illetve a vásárláshoz igénybe vehessenek kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú hiteleket.

Gráf József miniszter szerint már 19 ezer tulajdonossal kötöttek szerződést, 53 ezer hektárnyi földet vásároltak meg a Földért Életjáradékot Program keretében. A tulajdonosok átlagosan 31 ezer forintos járadékhoz jutnak. Azoktól az idős emberektől, akik már nem tudják vagy nem akarják megművelni földjüket a Nemzeti Földalap kedvező áron életjáradékért veszi meg.

Tömör László, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke elmondta: a szociális földprogramhoz több ezer hektár áll rendelkezésre, az indításához az erre vonatkozó törvényen kívül egy további jogszabály is szükséges, de ez hamarosan rendelkezésre áll.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.