Bozóki az Evangéliumi Testvérközösségbe látogatott

Bozóki András kulturális miniszter szerdán ellátogatott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség budapesti központjába. A minisztert Iványi Tibor elnök és Iványi Gábor, az egyház által működtetett Wesley János Lelkészképző Főiskola főigazgatója fogadta a VIII. kerületi, Dankó utcai épületben.

Iványi Gábor tájékoztatójában elmondta, hogy a Magyarországi  Evangéliumi Testvérközösség metodista hitvallású egyház. A metodista hit Magyarországon a XIX. század vége óta van jelen,  az egyházat azonban az 1970-es években az Állami Egyházügyi Hivatal  kettészakította: egyik felét legálisnak "kiáltotta ki", így a másik  1981-ig illegalitásban élt - tette hozzá. Mint felidézte, az utóbbi közösség az illegalitásból kilépve a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnevezést választotta, mivel ennek kezdőbetűi metodista egyházra utalnak.

Iványi Gábor tájékoztatása szerint az eredetileg húsüzemként funkcionáló Dankó utcai épületet, amelyet kétoldalt egy-egy hajléktalanszálló fog közre, 1992-ben kapta meg a közösség, teljesen  romos állapotban; a felújításhoz nyolc évre volt szükség. Elmondta, hogy az egyházi misszió mellett napjainkban oktatási, szociális és az egészségügyi területen dolgoznak. Fontosnak tartják a zsidó-kereszény párbeszédet, s ezt megjelenítik az oktatásban is - hangsúlyozta a főigazgató.

Az egyház 1987-ben alapította meg a Wesley főiskolát, amelyet az állam 1991-ben ismert el. A ma már mintegy ezer hallgatót oktató intézmény teológus szakkal indult, de napjainkban már vallástanár, szociálismunkás- és pedagógusképzést is folytat.

A közösség a rendszerváltás előtti években hozta létre az Oltalom Karitatív Egyesületet, emellett egyebek mellett népkonyhát, a hajléktalanoknak éjjeli menedékhelyet, átmeneti szállást, és  kórházat tart fenn, de néhány éve általános iskolát és óvodát is működtet.

Bozóki András miniszteri beiktatása óta a nagyobb egyházak mellett több kisebb vallási közösséget is felkeresett, mostani látogatása volt a folyamat hetedik állomása. Korábban a  Krisna-tudatú Hívők Közössége, a Hit Gyülekezete, a baptista és a buddhista egyház, a Mahanaim gyülekezet és az unitárius egyház vezetőinél járt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.