Pesten elhullott kacsa tetemét vizsgálják

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője, Dékány András megerősítette a Magyar Televízió értesülését, amely szerint elhullott vadkacsát találtak kedden a fővárosban a pesti Duna-parton. Elmondta: a szakemberek az Országos Állategészségügyi Intézetben megkezdték az elhullott állat vizsgálatát, az első eredmények szerint azonban semmi nem utal arra, hogy Magyarországon megjelent volna a madárinfluenza H5N1 emberre is veszélyes vírustörzse. Jelezte azt is, hogy csak tíz nap múlva lehet egyértelműen megmondani, miben pusztult el az állat, a gyorstesztek eredménye pedig három-öt napon belül várható. A szóvivő utalt ugyanakkor arra, hogy nem csoportos elhullásról, hanem egyedi esetről van szó. Elmondta: a magyar állategészségügyi hatóságok mostantól fokozottan figyelik azokat az élőhelyeket - például a Velencei-tavat, illetve a Balatont -, ahol nagyobb létszámban megfordulnak vándormadarak, elsősorban hatytyúk.

Németországban is felmerült a gyanú, hogy madarak behurcolták az országba az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát - vált ismeretessé kedd este. Rügen szigetén négy hattyútetemre bukkantak, s egy gyorsteszt két hattyúnál emberre is veszélyes H5N1 vírusra utaló jegyeket mutatott ki.

A nap folyamán Ausztriából, Stájerországból érkezett hasonló jelentés. Közben a szlovén kormány megerősítette, hogy madárinfluenzában hullott el hat újabb vadmadár az osztrák határ közelében, csupán néhány kilométerre attól a helytől, ahol az első madárinfluenzában elhullott vadmadarat megtalálták az országban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.