"Bolkestein": vita és tüntetés

Harminc-negyvenezren tüntettek kedden Strasbourgban a szolgáltatási EU-irányelv tervezete ellen, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) vezetésével, miközben az euroképviselők éppen a "Bolkestein-direktívát" vitatták meg az ülésteremben a csütörtöki szavazás előtt.

Az EP védelmét megerősítették - okulva az egy hónappal ezelőtti megmozdulásból, amelyen az európai dokkmunkások tiltakoztak a kikötők liberalizációja ellen, 64 rendőrt megsebesítve, és 400 ezer eurós károkat okozva. - Olyan szolgáltatásokért tüntetünk, amelyek az emberek javát, nem pedig pusztán a pénzszerzést segítik elő - nyilatkozta John Monks ETUC-főtitkár a lapzártánkig erőszakmentes megmozduláson.

A szavazás előtt kompromisszum körvonalazódott a két nagy (néppárti és szocialista) EP-frakció között, de a voksolás kimenetele bizonytalan. (Továbbá ha lesz is "papírja" az EP-nek, az még az Európai Bizottsághoz, majd a tagállamokhoz kerül vissza.) A parlament úgynevezett Gebhardt-jelentését több száz módosító indítvány gazdagítja. A két nagy frakció lapzártánk utánra ígérte álláspontja kialakítását. A körvonalazódó kompromisszumról a zöldek frakcióvezetője, Daniel Cohn-Bendit azt mondta, csak az ügyvédeknek teremtene munkát, mert semmi sem világos benne.

A pártközi huzavona két fronton zajlik. Egyrészt a származási ország elvének - szinte az értelmetlenségig való - kilúgozásáról, vagyis arról: egy uniós tagállam cége egy másikban csak ez utóbbi, ne pedig saját normái alapján működhessen. Ez a kelet-európaiaktól való nyugati félelem feloldását célozza. Cserébe az ellenőrzés, az engedélyezés nem lehetne "diszkriminatív és aránytalan", s a működést csak közbiztonsági, közegészségügyi és környezetvédelmi alapon lehetne akadályozni. A direktíva továbbá nem foglalkozna a külföldre kiküldött dolgozókkal. Másrészt ki-ki különféle kivételekkel gyengítené a jogszabály hatályát. Ide tartozhatnak a közszolgáltatások (posta, villamosenergia, vízellátás stb.), a lakásépítés szocpol hitelrendszere, az egészségügy, az alkalmimunka-közvetítés, az audiovizuális szolgáltatások vagy a szerencsejáték.

Európára igent, a szociális jogok és juttatások lefaragására nemet mondanak a szakszervezetek
Európára igent, a szociális jogok és juttatások lefaragására nemet mondanak a szakszervezetek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.