Negyedóra alatt 180 milliárdról

Különösebb vita nélkül, alig negyedóra alatt döntöttek tegnap a városatyák csaknem 180 milliárd forint szétosztásáról. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi, rendkívüli ülésén hozott döntés alapján a pénz 48 százalékát a főváros, 52 százalékát pedig a 23 kerület kapja. A forrásmegosztásnak nevezett módszerre a városatyáknak az idén is csupán a pecsétet kellett ráütniük, az elosztásról ugyanis 2003 óta törvény rendelkezik.

A forrásmegosztást - mivel a kerületek saját költségvetésének meghatározó részét adja a főváros által elosztott juss - évek óta nagy viták kísérik. Általában a rosszul járó kerületek panaszkodnak, de érte már bírálat az elosztás törvénybe foglalt módját is. Egy évvel ezelőtt Demszky Gábor főpolgármester azért hívta a városházára a kerületi polgármestereket, hogy megvitassák a javaslatát, amely szerint a pénzosztásról a jövőben a belügyminiszter dönthessen, elkerülendő a további vitákat. Megegyezés azonban nem született, sőt volt olyan városvezető, aki az egész eljárást becstelennek és aljasnak titulálta. A főpolgármester szerint az évről évre felizzó vita oka az, hogy a városháza a hiányt osztja szét maga és a kerületek között. Derce Tamás, Újpest független polgármestere két évvel ezelőtt Alkotmánybírósághoz is fordult, a forrásmegosztásról szóló döntést kifogásolva.

A városrészek gyakorta sérelmezik azt is, hogy az osztozkodás alapjául szolgáló hivatali nyilvántartások - például a vagyonkataszter vagy a zöldterületek lajstroma - nem egységesek, és nem az aktuális adatokat tartalmazzák. Ezért fordulhatott elő, hogy egy esztendőben az egyik kerületet 800 millió forintos elvonás sújtotta, míg egy másik viszont 1,5 milliárdos pluszt kapott.

Tarlós István, Óbuda független polgármestere lapunknak nyilatkozva sérelmesnek nevezte azt az eljárás, hogy "ismeretlen cégek" kopogtatnak a kerületeknél, bepillantást kérve az említett nyilvántartásokba. Tarlós szerint a Külső Kerületek Önkormányzati Szövetsége adott erre megbízást. Lapunk szerette volna megszólaltatni ezzel kapcsolatban a szövetség soros elnökét, Szabados Ákos XX. kerületi polgármestert, de lapzártáig nem sikerült őt elérnünk.

Zárt ülésen tegnap megválasztotta a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Választási Iroda tagjait. A testület tagja Fogarasi István, Cserny Ákos és Temesi István, póttagja Orosz Mária és Maklári Iván lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.