Veszteséges nők a Rudasban

A Fővárosi Önkormányzat engedélyével az év első negyedében női napokat is tartanak a fővárosi Rudas fürdőben. Egyelőre csak néhány vendéggel. A fürdő vezetése azt állítja: több milliós vesztesége származhat a női napokból.

Amikor tavaly decemberben megnyitották a felújított Rudas fürdőt, a tűsarok.org elnevezésű internetes lap szerkesztői és fórumozói közösen fogalmaztak meg egy petíciót, amit rövid idő alatt közel négyszázan írtak alá. A szervezők szerint ugyanis a hét hat napján hátrányos megkülönböztetés éri a nőket, mivel nem, vagy csak rövid időre vehetik igénybe a fürdőt, s akkor sem magukban, mint a férfiak egyébként. Demszky Gábor főpolgármester megegyezett a fürdő vezetésével és a honlap szerkesztőivel, hogy három hónapig kedden délelőtt és csütörtökön délután a fürdő csak a nők számára lesz nyitott.

Mogyorósi Ferenc, a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Rt. üzemeltetési osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: eddig átlagosan 72 nő látogatott el egy-egy női napon, míg ez a szám férfinapokon 178 körül volt eddig. A fürdő tetején óriási molinó hirdeti a változásokat, nagy volt a női napok sajtóvisszhangja is, mindezek ellenére négymillió forint körüli veszteséget jegyzett a fürdő az első hónapban, így nem valószínű, hogy lesz folytatás.

- A férfiak társadalmi, klubszerű életet élnek itt - meséli Freinreisz Károly, zenész, dalszerző. - Magam tizenöt éves korom óta járok ide, de az apám is törzsvendég volt, s a fiam is gyakran megfordul itt. Nem azt kifogásolom, amit célul tűztek ki a hölgyek, csak az nem tetszik, hogy a szentélyként kezelt fürdő tradícióit a női emancipáció miatt kikezdik.

Pál Kata szerint a Rudas-ügy a későbbiekben referenciaként szolgálhat az esélyegyenlőségről szóló, hasonló esetekben. A weblap szerkesztője utalt arra is: ha április elején a kihasználatlanság miatt visszaállítják a régi rendet, az nem lenne más, mint a nők gazdasági okokból való diszkriminálása.

A hölgyek kikezdték a fürdõ tradícióit
A hölgyek kikezdték a fürdõ tradícióit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.