Jobban van az új májjal élő kislány

Kielégítő az állapota a második élő donoros májátültetésen átesett kislánynak. Bár három héttel a beavatkozás után kisebb szövődmény miatt visszakerült a műtőbe, azóta zavartalanul gyógyul. A Transzplantációs Klinikán továbbra is hírzárlat van, az intézet az orvos szülők kérésére nem nyilatkozik a sikeres beavatkozásról. A súlyos májbetegségben szenvedő kislány január 19-én édesanyja egyik májlebenyét kapta meg, az operáció jól sikerült.

A beteget Rácz Jenő egészségügyi miniszter is meglátogatta: a szaktárca vezetője erről újságírók előtt beszélt. Megerősítette, hogy a gyerek állapota kielégítő. Hozzátette: a második élő donoros májátültetés után nem az a kérdés, hogy az orvosok képesek-e megoldani technikailag a feladatot, hanem az, hogy sikerül-e továbbfejleszteni az ellátórendszert, hogy még több életmentő műtétet végre lehessen hajtani.

Rácz Jenő miniszter bejelentette: a szakma elkészítette, a minisztérium pedig heteken belül társadalmi vitára bocsátja a nemzeti transzplantációs programot. A dokumentum készítői elemezték a transzplantáció hazai gyakorlatát, és javaslatot tettek a rendszer átalakítására. Egyebek mellett ösztönzési rendszerrel javítanák a szervkivételek és -beültetések arányát. Vizsgálják azt is, milyen logisztikai rendszerrel lehetne szervezettebbé tenni a szervszállítást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.