Uniós szigorítás a baromfitartóknak

A hazai baromfitartást fenyegető vészt látnak az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának magyar képviselő az EU új állatjóléti szabályozásában.

Az Európai Parlament ún. Berman-jelentése tovább szigorít az európai bizottsági állatjóléti javaslatán; a végső szöveget a tagállamok alakítják majd ki.

Néhány várható uniós szigorítás: 1. a csirkék négyzetméterenkénti állománysűrűsége létesítményegységenként nem haladhatja meg a 30 kg élősúlyt. 2. A baromfitelepeken ügyelni kell arra, hogy az ammónia-, és a széndioxid-koncentráció ne haladjon meg bizonyos határértékeket „a csirkék fejszintjénél mérve”. 3. Kerülni kell a túlfűtést, biztosítani a párátlanítást. 4. A szárnyasok szemmagasságában legalább 50 lux fényerejű, nem villódzó fényt kell biztosítani az épület teljes alapterületén. 5. Az EP a bizottsággal ellentétben tiltaná a csibecsőr csonkítását és a kakasok kasztrálását.

A szabályozás katasztrofális következményekkel járhat a magyarországi, és az új tagállamokbéli baromfitenyésztők számára – mondta felszólalásában Tabajdi Csaba (MSZP), aki szerint „nem szabad túllőnünk a célon, és irreálisan szigorú szabályokkal súlyos versenyhátrányba kényszerítenünk saját gazdáinkat, veszélyeztetve megélhetésüket. Bízzunk a baromfitartók szakértelmében, hiszen egyikük sem tud jó eredményeket elérni beteg állatokkal.”

A fideszes Glattfelder Béla úgy véli: „ráadásul teljesen értelmetlen áldozatokra kényszerítjük az európai gazdákat, hiszen a kieső termelést majd olyan EU-n kívüli országokból pótolják, ahol - ha léteznek egyáltalán állatjóléti és környezetvédelmi normák -, még a jelenlegi EU-szabályozásnál is sokkal enyhébbek.” A magyar cégektől eddig is jelentős erőfeszítéseket követelt, hogy meg tudjanak felelni az uniós előírásoknak. Az újabb szigorítás miatt szükségessé váló további beruházásokra ezért már nem nagyon maradtak tartalékok – állítja Glattfelder.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.