Luxemburgi miniszterek fejfájása

Luxemburg kormányának tagjai - Jean-Claude Juncker miniszterelnök, pénzügyminiszter, valamint 12 minisztertársa - közül néhányan hetek óta fejfájással ébrednek. A Népszabadság luxemburgi levelezője utánajárt a rejtélyes kórokozóknak.

Fernand Boden mezőgazdasági miniszter, kiváló asztaliteniszező, a nagyhercegség kormányának legrégebben (1979 óta) hivatalban lévő tagja. Az utóbbi időben elcsitultak a körülötte kavargó viharok. Korábban azért követelték lemondását, mert a hatóságok több farmon is kirívó rendellenességeket találtak. A valaha szinte csak mezőgazdasággal foglalkozó ország néhány gazdálkodójánál elhullott állatokra, nyakörvüknél vérző kutyákra bukkantak. A vihar elmúlt, a miniszter maradt.

Jeannot Krecké gazdasági, külkereskedelmi és sportminisztert, aki civilben tornatanár, valamint Juncker miniszterelnököt néhány hete hideg zuhanyként érte a hír az ország egyik nemzeti kincsének, az Arcelor acélipari konszernek esetleges indiai kézbe kerüléséről. A cég vezetése ugyan nemet mondott az ellenségesnek minősített vételi ajánlatra, és a kormányfőt is hasztalanul győzködte az idelátogató Lakshmi Mittal, a világ harmadik leggazdagabb embere, a játszma még korántsem ért véget. A második legnagyobb részvényes (az első Luxemburg 5,6 százalékkal), a belga állam (2,5 százalék) hajlik arra, hogy "elárulja" szomszédját, és megszabaduljon értékpapírjaitól.

Bár a helyi sajtóorgánumok közvetlenül nem nevezik meg a belgák viselkedésének okát, vélhető, hogy az pár évvel ezelőttre nyúlik vissza. Amikor ugyanis a luxemburgi-francia-spanyol cégek fúziójából létrejött az akkor világelsővé avanzsált Arcelor, annak vezetői ígéretet tettek arra, hogy belgiumi üzemüket nem fenyegeti leépítés. Nem így történt, és most minden bizonnyal eljött az idő a "törlesztésre". Nem indokolatlan tehát az aggodalom, ugyanis a Mittal hasonló ígéretekkel kecsegteti az Arcelor 6000 dolgozóját, illetve a nagyhercegségben található központot. A miniszterelnök pedig jól tudja, hogy minden elbocsátott 1000 ember majdnem 1 százalékponttal növeli a már amúgy is rekordnak számító, közel 5 százalékos munkanélküliséget.

Luc Frieden, az egyik legfiatalabb miniszter három tárcát felügyel, az igazságügyit, a költségvetésit, valamint a hadügyit. Két hete szinte naponta követelik lemondását, ugyanis az ország egyetlen börtönében kitört tűzben meghalt egy kitoloncolásra váró elítélt menekült. Évek óta terítéken van egy új büntetésvégrehajtási intézet építése, amelynek alapkőletételére azonban még mindig nem került sor. A meglévő objektumot pedig nagyon régen kinőtte az ország. Az eredetileg 285 fős kapacitást már 2002 januárjában meghaladta (303 elítélttel), idén január 31-én pedig 631 fővel vélhetőleg még mindig nem "tetőzött".

A schrassigi börtönben nem ez volt az első tűz, de haláleset ebből idáig még nem történt. Fegyintézetről lévén szó, Frieden fejét a burjánzó kábítószer-csempészet miatt is követelik. Néhány évvel ezelőttig ugyanis még létezett egy program, amelyben egyszer használatos tűkkel látták el a börtönlakókat, ez azonban mára megszűnt. Egyes rabok - a személyzet tudtával - használt tűkkel kereskednek és található köztük HIV-fertőzött elítélt is.

Az elmúlt hét negatív szenzációja a nemsokára Magyarországra látogató Jean Asselborn külügyminiszternek és Lucien Lux közlekedési miniszternek okoz fejfájást. Kitudódott ugyanis, hogy az Európa leghosszabb kifutópályájával büszkélkedő miniállam nemzetközi repülőterén két ismeretlen gép is megjelent. Az első, amely Corfuról Dublinba repülve szakította meg útját egy órára, a második - rejtélyesebb - pedig január 31-én érkezett. Ez utóbbi annak a Vision Airlinesnak a felségjelét viselte, amely légitársaságról tudni lehet, hogy már dolgozott a CIA megbízásából.

A január utolsó napján landolt gép számos kérdést vet fel, ugyanis az a Luxemburgtól kb. 300 kilométerre lévő Frankfurtból érkezett, majd üzemanyag-vételezést követően vissza is tért oda. Ugyan a findeli repülőtér személyzete semmilyen gyanús eseményt nem észlelt - állítólag a gépet senki nem hagyta el és arra senki sem szállt fel -, nevezett két miniszternek a parlament előtt kellett kijelentenie, hogy a kormánynak nem volt előzetesen tudomása az esetről. A miniszterek elismerték azonban, hogy az Európa Tanács listáján nem szereplő gépekre nem fordítottak kellő figyelmet, azok ugyanis cseppet sem tűntek gyanúsnak.

Földes György (Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.