Felélesztenék a közmunkatanácsot

Ma is szükség volna a Budapest egyesítését és nagyvárossá fejlesztését egykor levezénylő Fővárosi Közmunkák Tanácsára. Hasonló szervezet újjáélesztését tűzte ki célul az a civil és szakmai szervezetekből álló alapítvány, amely tegnap tartotta első ülését. Az alapítók között vannak olyan ismert nagyvállalkozók és üzletemberek is, mint Demján Sándor és Széles Gábor.

A 45 millió forint induló összeggel létrehozott Stratégiai Fejlesztő Központ Alapítvány Budapest és a régió integrációját, a főváros erejének egységesítését, a közigazgatási és az önkormányzati reformot akarja előmozdítani - mondta Petykó Zoltán kuratóriumi elnök, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetője. Az elnök egy törött féltengelyt felmutatva próbálta érzékeltetni a főváros helyzetét. Az alapítvány szerint ez a múlt, a feladat pedig az, hogy Budapest ledolgozza Béccsel, Prágával vagy Pozsonnyal szembeni versenyhátrányát, és megfogalmazza a kitörési pontokat.

- Lényegében a közmunkatanács harmadik, civil oldalát hoztuk tegnap létre. Példátlanul széles körű együttműködésről van szó - mondta lapunknak Juharos Róbert, az alapítvány igazgatója. Hozzátette: azoknak az akadályoknak az elhárításán kell munkálkodni, amelyek megnehezítik a budapesti - de a városon túlmutató - nagyberuházásokat. Ezért van szükség a közmunkatanács mint egyfajta szuperszervezet létrehozására, amely összefogná e projekteket. Emellett teljes mértékben meg kell reformálni a kétszintű budapesti közigazgatást is. Juharos hangsúlyozta: az alapítvány politikamentes, és a politika által elmulasztott stratégiai tervezést próbálja pótolni.

A városháza nevében közleményben üdvözölte a civil közmunkatanács létrejöttét Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), városfejlesztési főpolgármester-helyettes.

Rámutatott arra, hogy a Budapestet és az agglomerációt egységes egészként kezelő városfejlesztő szervezet létrejöttét "eddig sem a tervek hiánya, hanem az ésszerűtlen jogi szabályozás hátráltatta".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.