Hivatali takarítók lapáton

Százmillió forintos megtakarítással indokolja a főváros, hogy 86 embert elbocsátanának a Városháza takarítását végző cégtől, és a szolgáltatásra ezentúl közbeszerzési pályázatot írnak ki. A fővárosi Fidesz szerint viszont Demszky Gábor tömeges kirúgásokra szánta el magát.

Elfogadhatatlan, hogy a Főpolgármesteri Hivatalból egy évvel ezelőtt külön cégbe kiszervezett dolgozók több mint negyven százaléka az utcára kerüljön - kongatta meg tegnap a vészharangot Kupper András, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője. Szerinte nem a takarítók és a biztonsági őrök, hanem a fővárosnak dolgozó szakértők és a sajtóiroda létszámát kellene inkább karcsúsítani.

Kovács Miklós, a hivatal takarítását és őrzését is végző Fővárosi Gazdasági és Ellátó Szolgálatnál működő szakszervezet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett létszámleépítésről előzetesen nem értesítették őket. Ez pedig a munka törvénykönyvét sérti - tette hozzá. Az intézményben jelenleg kétszáz közalkalmazott dolgozik, holott a főváros tavaly 160 fős létszámmal alapította azt. A többletlétszámot a szakszervezeti vezető szerint a megbízási szerződéssel foglalkoztatott ügyvédek jelentik. A 38 biztonsági őr és 48 takarító kirúgásával az évente 1,2 milliárddal gazdálkodó szolgálatnál mindössze tíz százalékot takarítanának meg, ami "csepp a tengerben".

Előzetes számítások szerint évente 100 millió forint közpénzt takarítana meg a főváros azzal, hogy a hivatal takarítására és őrzésére közbeszerzési pályázaton keres vállalkozót - reagált lapunkhoz eljuttatott közleményben a városháza sajtóirodája. A főváros szándékai szerint a majdani nyertes cég "jelentős számban" alkalmazná a jelenlegi személyzetet. Az, hogy hány emberről is lehet szó, "természetesen csak a pályázat eredményhirdetése után derül ki" - zárul a közlemény.

Pénzről egyezkednek, pénzt osztanak


Megkezdődtek a főváros idei költségvetésének tervezetéről a koalíciós egyeztetések. A 417 milliárd forintos főösszegű büdzsé 53 milliárdos hitelfelvétellel számol - mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes. Hangsúlyozta, hogy feszes, de semmiképpen sem választási költségvetés készül. A hitelekből 25 milliárd a tavaly fel nem vett és idénre átcsoportosított keret, ehhez jönnek hozzá a 4-es metró és a csepeli szennyvíztisztítóhoz szükséges EIB-kölcsönök. A büdzsé tervezete szerint a városházának jelenleg 112 milliárdos az adóssága. Az idénre tervezett 124 milliárdos működési bevételnek a zöme - 74 milliárd forint - az iparűzési adóból folyik be. A 417 milliárdos kiadásból 208-at működésre, 154-et beruházásokra, 19-et felújításokra, 15-öt pedig a hitelek törlesztésére szánnak. A büdzsé 15 milliárdos cél- és négymilliárdos általános tartalékot irányoz elő. Ma tárgyalnak a városatyák a fővárost és a kerületeket osztottan megillető bevételek elosztásáról, amely évről évre vitát vált ki - aszerint, hogy melyik városrész jár jobban vagy rosszabbul. Tarlós István, Óbuda független polgármestere ezzel kapcsolatban lapunknak sérelmezte, hogy a kormány által tavaly zárolt 270 millió forintot az ígéretek ellenére sem kapja vissza a kerület.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.