Az MSZP nem szavazza meg a Fidesz nyugdíj-javaslatát

AZ MSZP-frakció sem a házbizottságban, sem a parlament ülésén nem fogja támogatni a Fidesz 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó javaslatát - jelentette be Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a frakcióülést követő sajtótájékoztatón.
Nem kellene a parlamentet kampánygyűlések színhelyévé tenni - indokolta a politikus a képviselő-testület döntését. Hozzátette: a Fidesz már 1998-ban bebizonyította, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja, mi szerepel a jogszabályokban, akkor ugyanis egy törvényben szabályozott nyugdíjemelést törölt el.

Katona Béla elmondta: azért sem támogatja az előterjesztést, mert az MSZP-nek megvan az ötéves nyugdíjemelési programja, amit az Országgyűlés már elfogadott. A kormánypárti politikus azt mondta: amikor a nyugdíjkorrekciós  programot tárgyalta a parlament a Fidesznek eszébe se jutott olyan  módosító indítványt beadni, amely a 14. havi nyugdíjra vonatkozott  volna, így ez a javaslat szemmel láthatólag a kampány része.
A frakcióvezető-helyettes kitért arra, hogy 2002 és 2006 között  a nyugdíjak átlagosan 50 százalékkal emelkedtek, míg vásárlóértékük 28 százalékkal nőtt. "Ilyen mértékben soha Magyarországon  nyugdíjemelés négy év alatt nem történt" - fogalmazott.
Katona Béla a nyugdíjkorrekciós program kapcsán megjegyezte: az  igazságtalanságokat akarják kiküszöbölni, vagyis azt, hogy aki rossz  időpontban (1988 előtt vagy az 1990-es évek elején) ment nyugdíjba,  kevesebb nyugdíjat kap.
Hangsúlyozta: nyugdíjasok a következő években is meg fogják  kapni a törvény által számukra garantált nyugdíjemelést, és a  nyugdíjasok közül a korrekció keretében 2,5 millió ember fog plusz emelésben részesülni.

Áder: a 14. havi nyugdíj összeegyeztethető a nyugdíjkorrekcióval

A Fidesz szerint nem zárja ki egymást a tavaly elfogadott nyugdíjkorrekciós program és a Fidesz által javasolt 14. havi nyugdíj bevezetése - jelentette ki Áder János frakcióvezető a képviselőtestület hétfői ülésén. Mint mondta, a Fidesz rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte, ahol javaslatot tesz arra, hogy a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot még a hétfői, utolsó ülésnapon tárgyalja meg és fogadja el a parlament, a házszabálytól való eltéréssel. Ha a törvényt elfogadjuk, akkor minden nyugdíjas számára garanciát adunk arra, hogy bárki alakít kormány 2006 tavaszán, biztosítja a nyugdíjasok plusz egy havi járandóságát - tette hozzá Áder János.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.