Egy a 400 ezerből

Nincs szerencséje a Fidesznek a plakátarcokkal. A 400 ezer munkanélkülit demonstráló óriáshirdetésen például Galambos Ernő budapesti vállalkozót szerepelteti, aki autókölcsönzésből él a XVI. kerületben, Árpádföldön. Hogy a sárga munkavédelmi sisakot szorongató Galambos úr nem valóságos munkanélküli, az jó egy héttel ezelőtt - egy MSZP-sajtótájékoztatón - derült ki. A Fidesz sem tagadta: az arcot az Armada Modellügynökségtől vásárolta. Az újságok megírták: a férfi másodállásban statiszta.

Amikor megkerestük Galambos urat, azt ígérte, elmondja, miért vállalta a szerepet. Másnapra meggondolta magát. Csak az arcát adta a modellügynökségnek, jegyezte meg, olyan kikötése, hogy például politikai környezetben nem használhatják fel a róla készült fotót, nem volt. Próbáltam megnyugtatni, abban, hogy arcát pénzért adta, nincs semmi rendkívüli. Ez azt jelenti, hogy a plakáton szereplő idézet - "Amióta nincs munkám, egyik napról a másikra élünk" - egyáltalán nem rá vonatkozik, hanem egy elvont személyre. Akiről csak azok tudhatják pontosan, hogy kicsoda, akik személyesen ismerik Árpádföldön. Szombathelyen, Debrecenben ő már nem Galambos Ernő - egy arc csupán a sok közül.

Él egyébként a vállalkozó-modell lakóhelyén, Árpádföld Rózsa- vagy Dallas-dombnak nevezett környékén egy régi ismerősöm. Errefelé, mint mesélte nemrég, amikor nála jártam, egy építési telekért elkérnek 25 millió forintot, a kertvárosi házak jellemző ára is ritkán áll meg 50-60 millió alatt. Ami megint nem jelenti azt, hogy a Fidesz munkanélküli "arca" is ilyen ingatlanban lakna. Végül is minden modell ott él, ahol tud. Semmi közünk hozzá. Élhetne akár lakótelepen is, igaz, ilyen errefelé nincs.

Van egyébként a plakáton olyan információ, ami látszólag megfelel a valóságnak: "Roszszabbul élünk, mint négy éve." Ez az utánfutó-kölcsönzést családi vállalkozásban folytató Galambosékra igaz lehet, mert annak, aki errefelé építkezik, nem okozhat gondot egy drágább utánfutó vásárlása sem. Viszont akkor a mondat így hangozna pontosan: a piaci környezet változásai miatt tényleg rosszabbul élünk, mint négy éve, mert egyre kevesebben kölcsönöznek tőlünk.

Na most, azt, hogy a Fidesz plakátarca Árpádföldön él, a Klubrádióba betelefonáló hallgató árulta el, és hozzátette, érdemes lenne a helybéli polgári kör háza táján keresgélni. Megkérdeztük: vajon a modell, vagy az utánfutó-kölcsönző tudna-e erre pontos választ adni.

Miután nem kaptunk választ, kicsit összezavarodtunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.