Pörög a payola

Jennifer Lopez, John Mayer, Jessica Simpson, Celine Dion, Maroon 5, Good Charlotte, Franz Ferdinand, Switchfoot, Michelle Branch, R.E.M. - akár a szerda esti Grammy-gáláról is szólhatna a tudósítás, de ezek a nevek a délelőtti hírekben szerepeltek.

Eliot Spitzer New York-i főügyész nyilvánvalóan a nagy könnyűzenei díjkiosztó elé időzített sajtóértekezleten jelentette, be, hogy az éteri korrupció gyanúja miatt indított vizsgálat keretében beidézte a kilenc legnagyobb amerikai rádióhálózat képviselőit. Az amerikai angolban külön szó van a gyakorlatra: payola, amely a fizetség (pay) és egy régi lemezjátszómárka, a rádióstúdiókban használt Victrola nevéből származik. Azt jelenti, hogy a zenei kiadók titokban fizetnek a rádióknak, amiért azok a preferált előadók lemezeit játsszák. Ezzel a számok a gyakori ismételgetés miatt népszerűek lesznek, és a vásárlók megveszik a CD-ket. Maguk a muzsikusok nem érintettek az ügyben, sőt, közülük többen sürgették a tények teljes feltárását, mert maguk is szeretnének tisztán látni.

Egy szövetségi törvény már 46 évvel ezelőtt megtiltotta, hogy a rádióállomások titokban pénzt fogadjanak el a műsoridőért. Az egyes államokban hasonló helyi törvények vannak érvényben. A most nyilatkozattételre felszólított rádióknak, köztük a Clear Channelnek, a CBS-nek, a Citadelnek és az ABC-nek, több ezer helyi állomásuk van. Egyelőre minden megszólaltatott menedzser tagadta, hogy náluk előfordulhatott volna a payola.

A legnagyobb amerikai rádióhálózat, a Clear Channel alelnöke, Andrew Levin szerint ők a zéró tolerancia politikáját követik, bármelyik alkalmazott, aki pénzt fogad el valamelyik szám preferálásáért, az állásával játszik. A Pamal Broadcasting vezérigazgatója, Jason Finkelberg nem tud arról, hogy ma is élne a gyakorlat. Szerinte csak arról lehet szó, hogy a rádiósokat kiadói partnereik néha meghívják egy-egy ebédre. A Cox Radio vezérigazgatója, Robert Neil a Los Angeles Timesnak azt nyilatkozta, ők voltak az elsők, akik már évekkel ezelőtt megszakítottak minden kapcsolatot a független lemezügynökökkel, hogy a vesztegetésnek még a gyanúját is elkerüljék.

Valami azonban nem stimmel, mert két nagy zeneműkiadó, a Warner Music Group és a Sony BMG Music Entertainment tavaly már önként fizetett öt-, illetve tízmillió dollárt, és ezzel ellenük megszűnt az eljárás. A sors iróniája, hogy a vizsgálat külön kitér Jennifer Lopez I'm real, azaz Igazi vagyok című számára. Ha a gyanú beigazolódik, kiderülhet, hogy a dalnak már a címe sem igaz.

Jennifer Lopez. Az énekes igazi, a sikere nem?
Jennifer Lopez. Az énekes igazi, a sikere nem?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.