Búcsú a szellemképtől

Szükség lesz-e műszaki diplomára, ha tévézni akarunk? Le kell-e cserélni a televíziónkat? Mi az az elektronikus műsorújság? Kipróbáltuk, mi változik, ha lekapcsolják a mostani analóg rendszert, és digitálisan lesznek foghatók a tévéműsorok.

A felállás klasszikus marad. Szobai vagy tetőantenna és egy tévé. Melléjük viszont beköltözik a szobába egy lapos készülék, egy úgynevezett set-top-box. A tévé bekapcsolása nélkül ez lesz érzékelhető abból, ha a nem is annyira távoli jövőben valóban digitálisan sugározzák majd a televízió-műsorokat. Az új eszköz csomagolja ki a digitálisan összetömörített jeleket és fordítja le azokat hagyományos tévénk számára. Vagyis a televíziónkat nem fenyegeti veszély a digitális korszak első lomtalanításakor - ígérik az Antenna Hungária munkatársai.

Az talán apró kellemetlenség, hogy a set-top-bokxszal újabb távirányító is érkezik a lakásba. Annak kezelése viszont nem bonyolultabb, mint a tévéhez tartozóé - derül ki, ha üzembe helyezzük a képernyőt. Kapcsolgatni ezen a távirányítón is lehet. A képminőség valóban megbízhatóbb, mint a hagyományos technológia esetén. Elbúcsúzhatunk a szellemképtől, bár alacsony jelerősség esetén kikockásodhat a képernyő. És megválhatunk a klasszikus műsormagazinoktól is. A digitális televíziózás egyik extrája ugyanis az elektronikus műsorújság. Egy gombnyomással a képernyő felső negyedébe kicsinyíthetjük az adást, hogy átadja a helyét a teletextnél látványosabb tévéműsornak, rövid tartalomismertetőkkel.

Az alap set-top-boxtól ugyanakkor ne várjunk csodákat. Ezen is időzíteni lehet a kiválasztott műsor felvételét, de nem a doboz rögzíti a képet, hanem az ahhoz csatlakoztatható videó vagy DVD. A komolyabb darabok eltárolják a kiszemelt adásokat.

Jelentős változás, hogy hordozható számítógépen is lehet élvezni az adást, miként autóban. Jelenleg kétszáz kilométer/órás sebességig garantálják a minőségi képet, feltételezhetően az utasoknak és nem a sofőrnek.

A jelátalakító set-top-box alapverziója jelenleg 14 ezer forint körül beszerezhető. Ez számítások szerint a tömeges gyártás miatt a következő években ötezer forintra csökkenhet. Már csak ezért sem érdemes rögtön kabátot venni és nekiindulni a vásárlásnak. A másik ok: az Antenna Hungária ugyan Budapesten és a Kab-hegyen már sugároz digitálisan, de ez egyelőre üzemszerű kísérlet. Ami azt jelenti, hogy mindöszsze a három közszolgálati csatorna látható szellemképtől mentesen. A középtávú kilátások ennél biztatóbbak: éppen amiatt, mert összetömöríthetőek a jelek, sokkal több televízió adása röptethető az éterben. Most három fogható hagyományos antennákkal: az MTV, az RTL és a TV 2. Ehhez képest az informatikai tárca hivatalos menetrendje szerint pár éven belül előbb tizenötre, majd 2012-ig harmincra bővül az országos tévék száma. Akkor, akár tetszik, akár nem, lekapcsolják az analóg rendszert.

Ez az úgynevezett földfelszíni digitális műsorszórás az új technológia alapverziója. Mindenhol elérhető lesz, ingyen. Következésképpen ez kínálja a legkevesebb extrát. A jövő héten azt mutatjuk be, miért érdemes kinyitnunk a pénztárcát, és szóba kerül a digitális televíziózás csodafegyvere, a nagy felbontású televízió is, amelyen a fűszálak is láthatók egy meccsközvetítésen.

Az Antenna Hungária vezérlõje. A digitális jövõ már jelen van
Az Antenna Hungária vezérlõje. A digitális jövõ már jelen van
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.