Pihentetett Postabank-ingatlanok

Csaknem két évvel a Postabank konszolidációját követően kelt el a hitelintézet egykori balatonfüredi üdülője. Az ingatlan, amely korábban fillérekért került el a Postabank érdekeltségeitől, 2000 őszén több mint félmilliárd forintért talált gazdára.

Egy és háromnegyed évvel a Postabank konszolidációját követően értékesítették a Postabank egykori balatonfüredi üdülőjét a telekkönyvi adatok szerint. Az eredetileg valamivel több mint félmilliárd forintra értékelt ingatlan végül hasonló értéken kelt el.

A stop.hu internetes portálon nemrég nyilvánosságra került, Postabank-konszolidációról készült jelentés szerint - amely nagy valószínűséggel azonos a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalban (Kehi) 2000-ben elkészült, majd valamiért 20 évre titkosított dokumentummal - az egykori Postabank-üdülőt fillérekért (első körben mintegy 500 ezer, a második körben pár millió forintért) adták el, így jutott végül Réti András egyik érdekeltségéhez. Réti a Kehi-jelentés szerint összesen 1,7 milliárd forintos cégvagyonhoz jutott hozzá tízmillió forintért. A cégek emellett mintegy 1,5 milliárdos Postabank-tartozásukat sem fizették vissza - ezt helyettük az állam pótolta a konszolidáció keretében.

Lapunk értesülései szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy néhány vitatott ügylet végére a Kehi-jelentés elkészülte után - talán részben annak hatására - még 2000-ben pont került. Csaknem két évvel a konszolidáció után hirdették meg a balatonfüredi üdülőkomplexumot is, amelyet végül - az ingatlanra több jelentkező is akadt - az Imola Bau Rt. vásárolhatott meg. Állítólag a vételár az eredeti nyilvántartási érték körüli összeg, több mint félmilliárd forint volt. Ezt a jelenlegi tulajdonos, az Imola Bau Rt. vezetése nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

A kérdés csak az, hogy a vevő által kifizetett - vélhetően az ingatlan valós piaci értékét tükröző - összeg hová került: az egykori Postabank-tartozás behajtásáért felelős Reorg-Apport Rt.-hez vagy a tulajdonos Réti-érdekeltségekhez? Erről nem kaptunk tájékoztatást, mint ahogy arról sem, hogy az ingatlanra bejegyzett egykori Postabank-hitelek sorsa közel két évvel a konszolidáció után rendeződött-e, vagy sem. Ha az adósságot törlesztették, arra továbbra sincs válasz, miért vándoroltak az egykori Postabank-vagyonelemek a Réti-érdekeltségekhez, ahogy arra sincs, miért nem adták el az értékes vagyont a konszolidáció idején. Tovább- menve: miért kellett milliárdokat a költségvetésből pótolni olyan cégek, ingatlanok ellenértékeként, amelyek a nyilvántartási áruk körül értékesíthetők lettek volna.

Keller László, volt közpénzügyi államtitkár lapunknak elmondta: nemcsak az egykori Kehi-jelentés, de az annak kapcsán született kormányhatározatok is megválaszolatlan kérdéseket vetnek fel. Az Orbán-kormány döntése szerint például a Postabank rossz követeléseit a Reorg-Apporton keresztül kellett volna értékesíteni, de arra nincs válasz, hogy a Postabank ugyanerre a célra miért alapított - a kormánydöntést megelőző napon - egy másik társaságot.

Tegnap Vadai Ágnes szocialista képviselő több kérdést intézett a Postabank konszolidációja ügyében Orbán Viktor volt miniszterelnökhöz, magyarázatot kérve arra, ki és miért állította le a konszolidáció vizsgálatát, miért nem hozták nyilvánosságra a Kehi megállapításait. A képviselőnő szerint el kell érni, hogy a Kehi-vizsgálat megismerhető legyen, és parlamenti vizsgálóbizottságnak kell utánajárnia az ügynek.

Veres János pénzügyminiszter is további vizsgálatot tart szükségesnek az ügyben. Az MTI-nek elmondta: kezdeményezi, hogy vizsgálják meg a konszolidációval kapcsolatos jelentés titkosításának körülményeit. Hozzátette: a Postabank konszolidációjára közpénzt, 152 milliárd adóforintot fordított az Orbán-kormány.

l A balatonfüredi egykori Postabank-üdülő helyén 2000-ben nyílt meg a Club Hotel Imola. A jelentős fejlesztések, átalakítások miatt nehéz következtetni az ingatlan 1994-es vagy 2000-es forgalmi értékére. Az Imola Építő Kft. beruházásait követően az ingatlan forgalmi értéke ma már milliárdos nagyságrendű. Az 1,7 hektáros területen lévő üdülőkomplexumban jelenleg egy négycsillagos és két háromcsillagos szálló található. Az egész évben nyitva tartó szállodában kamerával őrzött parkoló, egy étterem, két bár, továbbá két konferenciaterem, egy feszített víztükrű fedett medence, valamint egy teniszpálya várja a vendégeket.

Az ingatlan jelenleg az egri székhelyű Imola Építő Kft. tulajdonában van, amely 2000 őszén piaci áron szerezte meg a területet. Ez a cég a tulajdonosa az Imola Vendégház Kft.-nek, amely jelenleg a Club Hotel Imolát üzemelteti.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.