Bálnavadászat: zöldek a Shell megfékezését kérik

Bálnavédelmi megfontolásból 51 magyar zöld szervezet arra kéri akormányt, hogy ne támogassa a Shell Távol-Keleten megvalósuló kőolaj-és földgáz-kitermelési beruházását.

A civil szervezetek kérésüket nyílt levélben Veres János pénzügyminiszterhez juttatták el. A zöldek levelükben ismertetik, hogy a multinacionális társaság az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kíván hitelt felvenni a Szahalin szigetén tervezett beruházásához, amellyel a holland cég a Japán feletti orosz területen már megkezdett tevékenységét bővítené. A projekt a helyi lakosság körében és világszerte tiltakozást váltott ki, ugyanis az olajfúró-tornyok kihalással fenyegetik a nyugat-csendes-óceáni szürke bálnát.

A bank döntéshozó testületében részt vevő magyar kormány a civil szervezetek szerint tudna tenni a hitel elutasításáért. Az EBRD 2005. végén a beruházást konzultációra alkalmasnak nyilvánította, majd januárban 120 napos konzultációt kezdett. A bank a konzultációt követően dönt a hitelről, a magyar kormány véleményének figyelembe vételével is. Észtország például nem támogatja a projektet.

A környezetvédők aggodalmai szerint nem csupán a bálnák táplálkozási területét tenné tönkre a beruházás, hanem a halállomány további drasztikus csökkenését okozná. A helyszínen már zajló kitermelés ugyanis egy 800 kilométeres csővezetékkel egészülne ki, amely nemcsak a tenger, de a sziget folyóinak is szennyezését okozhatná.

A beruházás szociális szempontból is káros, mert a lakosság fő megélhetési forrása, a halászat válik lehetetlenné - írják a zöldek a pénzügyminiszternek címzett levelükben.

A levélhez egyebek között a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Hulladék Munkaszövetség, a Védegylet és az Energia Klub csatlakozott.

Kutyaeledelnek adják el a bálnahúst Japánban?

Egy a tengeri élőlények védelmével foglalkozó szervezet szerint Japánban kutyaeledelnek adják el a bálnahúst, mert túlságosan felszaporodtak a "tudományos célú" vadászatból származó húszkészleteik.

A nagy-britanniai székhelyű bálna- és delfinvédő társaság, a WDCS tudomása szerint a készletek az elmúlt tíz év alatt megduplázódtak, mert japán halászok egyre több tengeri emlőst ejtenek el a bálnavadászat világméretű tilalma ellenére.

- Sokkoló az a tény, hogy a japánok azért ölik le ezeket a bámulatos állatokat, hogy kutyaeledelt csináljanak belőlük - jelentette ki pénteken Mark Simmonds, a WDCS tudományos igazgatója. - Számos érvet hallottunk az elmúlt években Japántól azzal kapcsolatban, hogy miért van szükségük a bálnavadászatra, de azt eddig nem mondták, hogy azért ölik meg a tengeri emlősöket, hogy a kutyáikat etessék velük - tette hozzá.

Japán hivatalosan - a nemzetközi tilalommal összhangban - leállította 1986-ban a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de azóta "tudományos céllal" folytatja az öldöklést.

A WDCS szerint a raktárakban tavaly 4800 tonna bálnahús volt, míg 1998-ban csak 673 tonna.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.