Biogáz-üzem épül Jászapátiban

Kilencszáz millió forintos költséggel biogáz-üzem épül Jászapátiban, a létesítmény évi 40 ezer tonna biológiai hulladékból 2400 háztartás ellátására elegendő villamos energiát állít majd elő.

A megvalósításra a Greenergy Kft., a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. valamint a Szatev Zrt. kötött együttműködési megállapodást. Jelenleg a tervezési és engedélyeztetési eljárások folynak. A kivitelezés várhatóan az idén ősszel kezdődik meg, és a tervek szerint 2007 tavaszán beindulhat a próbaüzem.

A biogáz üzem legalább húsz éven keresztül biztosíthatja a különböző mezőgazdasági eredetű hulladékok energiatermelési célú környezetbarát hasznosítását.

A biogáz termeléséhez szinte minden természetes eredetű szerves anyag felhasználható a biológiai hulladékoktól a speciálisan biogáz-előállítási céllal termesztett növényekig (pl. silókukorica). A Jászapátiba tervezett biogáz üzem a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. mezőgazdasági tevékenységéből származó hígtrágyát, almos trágyát, egyéb mezőgazdasági hulladékot valamint a Szatev Zrt. zagyvarékasi telephelyéről származó, jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelt, sterilizált húshulladékot dolgoz majd fel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.