Az egykori ügynökök blogban vallhatnak

Két fiatal értelmiségi internetes blogot készített azok számára, akik - névvel vagy anélkül - szeretnék a nyilvánosság elé tárni és ezzel lezárni ügynök múltjukat. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a kezdeményezésnek nem lesz sok haszna.

Babarczy Eszter és Bodó Balázs médiakutatók - megunva az időről időre előhúzott egykori besúgólistákat - elmondom néven internetes blogot nyitottak, ahol bárki bevallhatja, hogy besúgó volt az előző rendszerben. Mint mondják, ez egy lehetőség, ahol akár saját névvel, akár anonim módon, akár valaki történetére reflektálva kitárulkozhat az, aki eddig nem merte senkinek bevallani, hogy együttműködött az államhatósággal, és elmesélheti saját történetét. "Ez egy ajtó, de mindenki maga dönti el, belép-e rajta" - mondta Bodó Balázs.

Hozzátette: van érdeklődés, a kezdeményezés akár egy közösségi archívummá is kinőheti magát. Ezt támasztja alá egyébként, hogy a blog három napja létezik, és máris érkezett egy hosszabb történet, illetve erre reagálva két másik. Bodó Balázs azonban elismerte, valós veszély, hogy szándékos dezinformációk elhelyezésére használják majd fel a honlapot, hiszen a történetek hitelességét nem tudják szűrni. Kifejtette, nem tudja, milyen hatással lenne a társadalomra, ha tömeges "önfeljelentések" és "önleleplezések" érkeznének a honlapra, csak azt, hogy most milyen hatással van. "Úgy érzem, szörnyű trauma, hogy nem történik meg a történtek kibeszélése" - mondta Bodó Balázs. 

Egy megkérdezett történész szerint a "elmondom" nem új kezdeményezés, és valószínűleg ennek sem lesz nagyobb sikere, mint az eddigi próbálkozásoknak. Rainer M. János történész emlékeztetett: alig egy éve például a Political Capital adott lehetőséget, ám erre egyetlen történetet sem küldtek be. "A szándék tisztességes, de nem megoldás. Pedig valóban ez lenne a helyes út: történetté váljanak ezek az események" - mondta Rainer M. János, és hozzátette: ő maga az akták nyilvánosságra hozásának pártján áll, hiszen csak így lehetne méltányos körülmények között beszélni az egykori ügynökökről.

A pszichológus sem hiszi, hogy túl sokan élnek majd a bevallás lehetőségével. "Ezek az emberek már eltemették azt, ami történt, az ügynökök folyamatos előrángatásával viszont újraéledhet a szorongásuk. Fontos látni, hogy mindig csak az aktuális bűneinket gyónjuk meg, ők már más emberek, mint tizenöt-húsz éve voltak" - véli Baktay Gizella. A pszichológus szerint ezért nem fognak sokan jelentkezni, hiszen annyit változtak a körülmények és az egyes emberek is, hogy az egykori ügynökök mindennapjainak ez már nem része. (forrás: sg.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.